ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Марсилска треска, позната и като Средиземноморска или Петниста треска

13.07.2018
Марсилска треска, Средиземноморска или Петниста треска - Бран Инсект

Марсилска треска, Средиземноморска или Петниста треска

Както подсказва заглавието, марсилската треска, която е позната и като Средиземноморска треска, се среща главно из средиземноморските части на земното кълбо, но е добре познато заболяване и в Централна Азия и Африка, а в България в Източните Родопи, около морето и тракийските части на родината ни.

Какво представлява марсилската треска и каква е причината за появата ѝ?

Марсилската треска е инфекциозно заболяване, което протича с треска, обриви по тялото и повишена температура. Причинява се от бактерия, известна като Рикетсия конори и се предава чрез заразени със споменатата бактерия кърлежи.

Защо това заболяване се нарича още и Петниста треска?

Друго име на марсилската треска е Петниста треска, тъй като след около 3-5 дни след ухапването от кърлеж по човешкото тяло се появява характерен обрив. Обикновено той започва от крайниците и постепенно се разпространява по цялото тяло, като е възможно това да става поетапно. Телесната температура се повишава и се усеща цялостен дискомфорт, придружен с болки в крайниците. Всъщност ако не подозирате, че Ви е ухапал заразен със Средиземноморска треска кърлеж, е съвсем нормално да си помислите, че сте хванали някаква шарка.

Независимо обаче какво си мислите, няма как да не забележите обривите по тялото си или пък да не усетите влошеното си здравословно състояния вследствие на покачената телесна температура и нарушена дихателна дейност. 

След като лекар специалист проведе серологично изследване, той ще установи наличието на Рикетсия конори, ще постави диагноза Марсилска треска и ще бъдете хоспитализирани, за да може да се наблюдава протичането на болестта до пълното ѝ лечение. Рядко настъпват усложнения, но не са невъзможни. При пациенти с понижен имунитет има регистрирани дори смъртни случаи.

С цел възстановяване на нормалната функция на сърдечно-съдовата система, както и стабилизиране на дихателната дейност, ще Ви бъде назначен прием на някои медикаменти, включително и антибиотици. Обикновено Доксициклин. Настъпването на оздравяване започва едва след 21-вия ден на болестта.

В България марсилската треска не е широко разпространена, но да не забравяме, че през миналия век бум на заболяването е имало на 2 пъти. Първият път това става през периода 1948-1970 г в Пловдивско, а вторият път през 90-те години. Предприема се избиване на всички улични и безстопанствени кучета, които се явяват „уютен дом“ за кърлежите. Ситуацията е овладяна, каквато е и в наши дни. Не забравяйте обаче, че кърлежите продължават да си съществуват и са навсякъде около нас. А някои от тях са преносители именно на Средиземноморска (Петниста) треска.

* Тази статия е интелектуална собственост на фирма Бран Инсект ЕООД, но спокойно може да я споделяте на други сайтове, като молбата ни е да поставите линк към първоизточника т.е. към сайта ни. Благодарим за подкрепата и популяризирaнето на полезна за здравето информация.Още полезна информация от блога

Иксодови кърлежи - Бран Инсект

Иксодови кърлежи

06.10.2019
Всички кърлежи спадат към групата на паякообразните или по-точно към акарите, но те имат и някои различия помежду си. Иксодовите кърлежи обаче, които принадлежат към групата на твърдите кърлежи (заради твърдата си обвивка), се считат за едни от най-опасните поради факта, че разпространяват много.....

Виж още

Хеморагична треска - Бран Инсект

Хеморагична треска

20.01.2019
Понятието хеморагична треска е общо за няколко вида треска, които се причиняват от различни видове вируси. Общото между всички тях са проявяващите се симптоми, както и характерните кръвоизливи, които се наблюдават по цялото човешко тяло. Вирусите, които са причина да заболеете, не се предават.....

Виж още

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит) - Бран Инсект

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит)

22.12.2018
За щастие в България заболяването, известно като кърлежов енцефалит, е малко познато и рядко срещано. Но тъй като вече можем да пътуваме навсякъде из Европа, е добре да знаете, че на Стария континент всяка година са регистрирани по около 6000 случая на хора, заразени с тази предавана предимно от.....

Виж още