ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Марсилска треска, позната и като Средиземноморска или Петниста треска

13.07.2018
Марсилска треска, Средиземноморска или Петниста треска

Марсилска треска, Средиземноморска или Петниста треска

Както подсказва заглавието, марсилската треска, която е позната и като Средиземноморска треска, се среща главно из средиземноморските части на земното кълбо, но е добре познато заболяване и в Централна Азия и Африка, а в България в Източните Родопи, около морето и тракийските части на родината ни.

Какво представлява марсилската треска и каква е причината за появата ѝ?

Марсилската треска е инфекциозно заболяване, което протича с треска, обриви по тялото и повишена температура. Причинява се от бактерия, известна като Рикетсия конори и се предава чрез заразени със споменатата бактерия кърлежи.

Защо това заболяване се нарича още и Петниста треска?

Друго име на марсилската треска е Петниста треска, тъй като след около 3-5 дни след ухапването от кърлеж по човешкото тяло се появява характерен обрив. Обикновено той започва от крайниците и постепенно се разпространява по цялото тяло, като е възможно това да става поетапно. Телесната температура се повишава и се усеща цялостен дискомфорт, придружен с болки в крайниците. Всъщност ако не подозирате, че Ви е ухапал заразен със Средиземноморска треска кърлеж, е съвсем нормално да си помислите, че сте хванали някаква шарка.

Независимо обаче какво си мислите, няма как да не забележите обривите по тялото си или пък да не усетите влошеното си здравословно състояния вследствие на покачената телесна температура и нарушена дихателна дейност. 

След като лекар специалист проведе серологично изследване, той ще установи наличието на Рикетсия конори, ще постави диагноза Марсилска треска и ще бъдете хоспитализирани, за да може да се наблюдава протичането на болестта до пълното ѝ лечение. Рядко настъпват усложнения, но не са невъзможни. При пациенти с понижен имунитет има регистрирани дори смъртни случаи.

С цел възстановяване на нормалната функция на сърдечно-съдовата система, както и стабилизиране на дихателната дейност, ще Ви бъде назначен прием на някои медикаменти, включително и антибиотици. Обикновено Доксициклин. Настъпването на оздравяване започва едва след 21-вия ден на болестта.

В България марсилската треска не е широко разпространена, но да не забравяме, че през миналия век бум на заболяването е имало на 2 пъти. Първият път това става през периода 1948-1970 г в Пловдивско, а вторият път през 90-те години. Предприема се избиване на всички улични и безстопанствени кучета, които се явяват „уютен дом“ за кърлежите. Ситуацията е овладяна, каквато е и в наши дни. Не забравяйте обаче, че кърлежите продължават да си съществуват и са навсякъде около нас. А някои от тях са преносители именно на Средиземноморска (Петниста) треска.

* Тази статия е интелектуална собственост на фирма Бран Инсект ЕООД, но спокойно може да я споделяте на други сайтове, като молбата ни е да поставите линк към първоизточника т.е. към сайта ни. Благодарим за подкрепата и популяризирaнето на полезна за здравето информация.Още полезна информация от блога

Витамин К1- коагулант при натравяне с отрова за гризачи

Витамин К1- коагулант при натравяне с отрова за гризачи

04.07.2018
Надяваме се, че хората които четат тази статия са уравновесени и обичащи живота си и не биха опитали умишлено да се натровят с препарат срещу гризачи, но все пак е добре да са информирани как да постъпят, ако случайно се случи подобно нещо. Все пак поглъщането на родентицид, макар и не често срещано.....

Виж още

Лаймска болест (Morbus laimi) или борелиоза – особености

Лаймска болест (Morbus laimi) или борелиоза – особености

21.06.2018
Шансът да не сте чували за Лаймска болест (Morbus laimi) и за това, че тя се причинява от кърлежи, не е много малък. Тя носи името си от град Лайм в американския щат Кънектикът, в който е била наблюдавана и описана за първи път, когато голям процент деца се заразяват с нея през 70- те години на миналия век......

Виж още

Какво е антикоагулант?

Какво е антикоагулант?

13.06.2018
Изобщо не си и мислим как да Ви правим живота по-скучен и досаден, занимавайки Ви с разни сложни термини, като антикоагулант. Но ако решите да ни обърнете малко внимание, ще разберете, че темата си струва. Знаете, че има хора, които си взимат за домашен любимец от онези пухкави малки мишлета като.....

Виж още