ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Марсилска треска, позната и като Средиземноморска или Петниста треска

13.07.2018
Марсилска треска, Средиземноморска или Петниста треска

Марсилска треска, Средиземноморска или Петниста треска

Както подсказва заглавието, марсилската треска, която е позната и като Средиземноморска треска, се среща главно из средиземноморските части на земното кълбо, но е добре познато заболяване и в Централна Азия и Африка, а в България в Източните Родопи, около морето и тракийските части на родината ни.

Какво представлява марсилската треска и каква е причината за появата ѝ?

Марсилската треска е инфекциозно заболяване, което протича с треска, обриви по тялото и повишена температура. Причинява се от бактерия, известна като Рикетсия конори и се предава чрез заразени със споменатата бактерия кърлежи.

Защо това заболяване се нарича още и Петниста треска?

Друго име на марсилската треска е Петниста треска, тъй като след около 3-5 дни след ухапването от кърлеж по човешкото тяло се появява характерен обрив. Обикновено той започва от крайниците и постепенно се разпространява по цялото тяло, като е възможно това да става поетапно. Телесната температура се повишава и се усеща цялостен дискомфорт, придружен с болки в крайниците. Всъщност ако не подозирате, че Ви е ухапал заразен със Средиземноморска треска кърлеж, е съвсем нормално да си помислите, че сте хванали някаква шарка.

Независимо обаче какво си мислите, няма как да не забележите обривите по тялото си или пък да не усетите влошеното си здравословно състояния вследствие на покачената телесна температура и нарушена дихателна дейност. 

След като лекар специалист проведе серологично изследване, той ще установи наличието на Рикетсия конори, ще постави диагноза Марсилска треска и ще бъдете хоспитализирани, за да може да се наблюдава протичането на болестта до пълното ѝ лечение. Рядко настъпват усложнения, но не са невъзможни. При пациенти с понижен имунитет има регистрирани дори смъртни случаи.

С цел възстановяване на нормалната функция на сърдечно-съдовата система, както и стабилизиране на дихателната дейност, ще Ви бъде назначен прием на някои медикаменти, включително и антибиотици. Обикновено Доксициклин. Настъпването на оздравяване започва едва след 21-вия ден на болестта.

В България марсилската треска не е широко разпространена, но да не забравяме, че през миналия век бум на заболяването е имало на 2 пъти. Първият път това става през периода 1948-1970 г в Пловдивско, а вторият път през 90-те години. Предприема се избиване на всички улични и безстопанствени кучета, които се явяват „уютен дом“ за кърлежите. Ситуацията е овладяна, каквато е и в наши дни. Не забравяйте обаче, че кърлежите продължават да си съществуват и са навсякъде около нас. А някои от тях са преносители именно на Средиземноморска треска.

* Тази статия интелектуална собственост на Бран Инсект ЕООД, но спокойно може да я споделяте на други сайтове, като молбата ни е да поставите линк към първоизточника т.е. към сайта ни. Благодарим за подкрепата и популяризирaнето на полезна за здравето информация.Още полезна информация от блога

Кои опасни болести и зарази кърлежите предават на хората?

Кои опасни болести и зарази кърлежите предават на хората?

22.05.2018
Дори да харесвате повечето природни създания, включително и страшните вредители, изключваме възможността да се зарадвате на появата на пасищни кърлежи. Сред всички познати ни акари, те са вероятно най-опасни за хората, защото водят до предаване на изключително тежки и опасни болести и зарази. Макар.....

Виж още

Кърлежът – вредител с който не бива да се борим сами

Кърлежът – вредител с който не бива да се борим сами

29.03.2018
Ето няколко често задавани въпроса на които ще дадем ясни отговори в тази статия за кърлежите. В какво се крие коварството на кърлежа? Кърлежът е малък, но много опасен кръвопиещ вредител. Той е преносител на болести, които все още не могат да останат в историята, именно поради неговото наличие в.....

Виж още

7 полезни съвета предпазващи от усложнения при среща с кърлеж

7 полезни съвета предпазващи от усложнения при среща с кърлеж

02.12.2015
Кърлежът е един от най-опасните кръвопийци сред инсектите, тъй като има уникалната способност да остава скрит, а в същото време е основен преносител на Лаймска болест и Марсилска треска, които ако не бъдат лекувани качествено и навреме, могат да доведат дори до летален изход. Кърлежите винаги.....

Виж още