ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Вечната война между хората и хлебарките

21.07.2015

Или как да излезем победители в двубоя с хлебарките

Хлебарката обитава нашата планета много преди нас - хората. Тя вероятно ще продължи да живее и след нашата гибел, след като е факт, че може да издържи на всякакви екологични и метеорологични катаклизми, с изключение единствено на арктически студ.

борба с хлебаркитеНа Земята има над 4000 познати вида хлебарки, но тези, които обезпокояват нашия живот са предимно два - черната (ориенталска) и кафявата (германска) хлебарки, обитаващи без проблем всякакви закрити помещения, канализации, електрически уреди и инсталаци и които са практически способни да вгорчат живота ни навсякъде.

Хлебарките, както всички останали вредители се размножават изключително бързо. В подходящи условия, при наличие на топлина и влага, една женска хлебарка, в зависимост от вида си може да излюпи над 240 малки за период от 20-30 дни, което да Ви изправи пред сериозни предизвикателства.

Защо не бива да съжителстваме с хлебарките?

Дори да сте от онзи странен тип хора, които намират хлебарките за симпатични (вероятно има и такива), те не са подходяща компания за Вас и Вашето семейство. Хлебарките са преносители на над 40 вида опасни болести, сред които дизентерия, тиф, салмонела, хепатит и полиомиелит, с които едва ли бихте желали да се сблъскате някога.

Хлебарките имат практиката да облазват както храната, така и домакинските съдове, оставяйки огромно количество болестотворни микроби, които макар и да не забелязвате с просто око са там - можете да бъдете сигурни в това.

Как да водим войната с хлебарките?

Предвид факта, че хлебарките могат без проблем да преживеят ядрен взрив, едва ли е нужно да Ви казваме, че тази война не може да се води без добри познания, правилна стратегия и достатъчно ефективни средства и методи?

Спрейовете за домашно ползване, които се продават свободно в мрежата могат да убият хлебарка само ако я напръскате директно, а това едва ли ще Ви помогне особено, предвид факта, че в дома си вероятно имате милиони.

Най-добрият начин да се преборите успешно с хлебарките си остават специализираните фирми, работещи под контрола на РЗИ (бивше ХЕИ). Те са, не само компетентни специалисти, но и използват ефективни, съвременни и сертифицирани препарати, които няма как да си набавите свободно.

Предимството на професионалните препарати е, че притежават дълго остатъчно действие, продължаващо с месеци, но само в случай, че препаратът не бъде отмит, поне през първите 14 дни. Този тип отрови действат безотказно, като ефективността им се влияе пряко от това, колко хлебарки ще преминат през препарата, т.е. колкото по-дълго не отмиете отровата, толкова по-бърз и продължителен ще бъде резултатът от него и повече от насекомите ще занесат частици от него в гнездата си, където ще заразят и всички останали.

За да бъде по-дълготраен ефектът от третирането е добре да прилагате и допълнителни, превантивни мерки, които ще Ви спасят от ново нашествие на неприятните гадинки. Важно е да поддържате добра хигиена в дома си, да запушите всички отвори, през които хлебарките могат да пропълзят и да извършвате профилактично пръскане с подходящ препарат на поне 6 месеца, тъй като е по-добре, щом веднъж сме решили проблема, да се пръска превантивно, вместо числеността им да се повиши и да създаде опасност за Вашето здраве.


Още полезна информация от блога

Най-важното което трябва да знаете за хлебарките! - Бран Инсект

Най-важното което трябва да знаете за хлебарките!

24.08.2019
Едно от най-важните неща, което трябва да се знае за хлебарките е, че те са преносители на над 40 опасни болести сред които: коремен тиф, салмонела, дизентерия и дори хепатит А.Не е за подценяване и факта, че все още не е измислен препарат, който да въздейства върху техните неизлюпени яйца, наречени.....

Виж още

Помага ли борната киселина срещу хлебарките?  - Бран Инсект

Помага ли борната киселина срещу хлебарките?

30.10.2018
Най-вероятно сте чували за онези китайски ферми, в които се развъждат хлебарки с цел консумация, но дори и да искате да пробвате този азиатски деликатес, надали желаете да превърнете дома си в подобна ферма. Навсякъде и по всяко време, по стени, тавани и под, да виждате пъплещите създания, които освен.....

Виж още

Хлебарки - болести и зарази пренасяни от тях. - Бран Инсект

Хлебарки - болести и зарази пренасяни от тях.

28.09.2018
Има насекоми, които будят с нещо очарование у нас. Симпатичните калинки и божи кравичките. Упоритият труд на пчеличките и мравките. Песните на щурците и светлинките, които излъчват светулките. Съзираме каква прелест е създала природата и им се възхищаваме. Насекоми, които ни очароват с поведението.....

Виж още