ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

7 полезни съвета предпазващи от усложнения при среща с кърлеж

02.12.2015

Кърлежът е един от най-опасните кръвопийци сред инсектите, тъй като има уникалната способност да остава скрит, а в същото време е основен преносител на Лаймска болест (борелиоза) и Марсилска треска, които ако не бъдат лекувани качествено и навреме, могат да доведат дори до летален изход. Кърлежите винаги намират начин да напомнят за себе си, но при спазване на някои прости правила, срещата с тях може да премине без усложнения.

7 основни правила, които трябва да спазваме, за да избегнем опасни последствия от срещата с кърлеж:

1. На първо място, бъдете изключително внимателни при разходки и излети на открито. Тревните площи и най-вече тези които са по-сенчести и с по-висока растителност са естествената среда на кърлежа, затова избягвайте да сядате директно върху тревата и винаги оглеждайте домашния любимец или селскостопанските животни за кърлежи, скрити в тяхната козина.

2. В случай, че забележите кърлеж, впит в тялото на животно, било то домашно или стопанско е добре да потърсите помощта на ветеринар, който да премахне паразита и да третира мястото с подходящ медикамент. Знайте, че к ърлежът не се откъсва лесно от тялото на своята жертва, преди да се е нахранил. Когато жертвата е човек е добре веднага да се посети болнично заведение, където натрапникът да бъде премахнат безопасно.

3. Ако се налага да действате сами, не докосвайте кърлежа с голи ръце, а с ръкавици и не го стискайте защото ще се изплюе в кръвта ви. За предпочитане е да използвате за отстранявамето му специализиран уред за премахване на кърлежи или пинсета, която не трябва да бъде прекалено остра, защото има опасност тя да разкъса насекомото преди да бъде извадено от тялото на своя гостоприемник. Не дърпайте рязко опасния инсект при изваждане. Действайте бавно и внимателно. Не въртете пинсетата при изваждането на впития кърлеж за да не се скъса хоботчето му и да остане впито в кожата. Повече затова как правилно да извадите кърлежа без да си навредите може да прочетете тук.

4. В никакъв случай не използвайте олио или друг вид мазнина, когато изваждате кърлеж. Тази изцяло погрешна практика може да бъде изключително опасна, защото мазнината води до задушаване на паразита, при което стомашно съдържимото се връща към смукателния апарат на кръвопиеца и ако досега, той не е успял да предаде заразата, то в агонията си със сигурност ще го направи.

5. Потърсете лекарска помощ. Ако не можете да го направите в първите часове, в които забележите впития кърлеж и се наложи да го извадите сами, то 12-18 часа след изваждането трябва непременно да потърсите помощ. Усложненията, които могат да възникнат при хора, ухапани от кърлежи са толкова страшни, че е по-добре да сте под лекарско наблюдение, вместо да разчитате на късмет.

В случай, че жертвата е домашно или селско стопанско животно, действайте също така внимателно и отговорно, защото животните могат да станат причина за масова епидемия от Лаймска болест, Марсилска треска или кърлежов енцефалит. След изваждане на кърлежа от тялото на животното, обезателно почистете мястото на ухапването със спирт или специален антисептичен препарат. Наблюдавайте ухапаното място дали продължава да е зачервено, а също и за други симптоми на заболяване в следващите 20-30 дни.

6. Запазете премахнатия кърлеж и го занесете за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести в гр. София на бул. Янко Сакъзов 26 или в някоя от службите на РЗИ или в краен случай във ветеринарен кабинет за да се установи дали вредителя е преносител на някоя от опасните зарази.

7. Задължително е опръскването срещу кърлежи на тревните площи, обитавани от хора и домашни любимци да се извършва поне на пролет и на есен, а още по добре и през лятото. Това опръскване се извършва от специализирани ДДД фирми каквато е и Бран Инсект ЕООД, действащи под контрола на здравните власти и службите за санитарен контрол. Гарантираме, че химикалите които използваме за борба с кърлежите не са опасни за хора и домашни животни, но въпреки това не е желателно навлизането в току-що обработени зони до 1 час след третирането.


Още полезна информация от блога

Иксодови кърлежи - Бран Инсект

Иксодови кърлежи

06.10.2019
Всички кърлежи спадат към групата на паякообразните или по-точно към акарите, но те имат и някои различия помежду си. Иксодовите кърлежи обаче, които принадлежат към групата на твърдите кърлежи (заради твърдата си обвивка), се считат за едни от най-опасните поради факта, че разпространяват много.....

Виж още

Хеморагична треска - Бран Инсект

Хеморагична треска

20.01.2019
Понятието хеморагична треска е общо за няколко вида треска, които се причиняват от различни видове вируси. Общото между всички тях са проявяващите се симптоми, както и характерните кръвоизливи, които се наблюдават по цялото човешко тяло. Вирусите, които са причина да заболеете, не се предават.....

Виж още

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит) - Бран Инсект

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит)

22.12.2018
За щастие в България заболяването, известно като кърлежов енцефалит, е малко познато и рядко срещано. Но тъй като вече можем да пътуваме навсякъде из Европа, е добре да знаете, че на Стария континент всяка година са регистрирани по около 6000 случая на хора, заразени с тази предавана предимно от.....

Виж още