ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

7 полезни съвета предпазващи от усложнения при среща с кърлеж

02.12.2015

Кърлежът е един от най-опасните кръвопийци сред инсектите, тъй като има уникалната способност да остава скрит, а в същото време е основен преносител на Лаймска болест (борелиоза) и Марсилска треска, които ако не бъдат лекувани качествено и навреме, могат да доведат дори до летален изход. Кърлежите винаги намират начин да напомнят за себе си, но при спазване на някои прости правила, срещата с тях може да премине без усложнения.

7 основни правила, които трябва да спазваме, за да избегнем опасни последствия от срещата с кърлеж:

1. На първо място, бъдете изключително внимателни при разходки и излети на открито. Тревните площи и най-вече тези които са по-сенчести и с по-висока растителност са естествената среда на кърлежа, затова избягвайте да сядате директно върху тревата и винаги оглеждайте домашния любимец или селскостопанските животни за кърлежи, скрити в тяхната козина.

2. В случай, че забележите кърлеж, впит в тялото на животно, било то домашно или стопанско е добре да потърсите помощта на ветеринар, който да премахне паразита и да третира мястото с подходящ медикамент. Знайте, че к ърлежът не се откъсва лесно от тялото на своята жертва, преди да се е нахранил. Когато жертвата е човек е добре веднага да се посети болнично заведение, където натрапникът да бъде премахнат безопасно.

3. Ако се налага да действате сами, не докосвайте кърлежа с голи ръце, а с ръкавици и не го стискайте защото ще се изплюе в кръвта ви. За предпочитане е да използвате за отстранявамето му специализиран уред за премахване на кърлежи или пинсета, която не трябва да бъде прекалено остра, защото има опасност тя да разкъса насекомото преди да бъде извадено от тялото на своя гостоприемник. Не дърпайте рязко опасния инсект при изваждане. Действайте бавно и внимателно. Не въртете пинсетата при изваждането на впития кърлеж за да не се скъса хоботчето му и да остане впито в кожата. Повече затова как правилно да извадите кърлежа без да си навредите може да прочетете тук.

4. В никакъв случай не използвайте олио или друг вид мазнина, когато изваждате кърлеж. Тази изцяло погрешна практика може да бъде изключително опасна, защото мазнината води до задушаване на паразита, при което стомашно съдържимото се връща към смукателния апарат на кръвопиеца и ако досега, той не е успял да предаде заразата, то в агонията си със сигурност ще го направи.

5. Потърсете лекарска помощ. Ако не можете да го направите в първите часове, в които забележите впития кърлеж и се наложи да го извадите сами, то 12-18 часа след изваждането трябва непременно да потърсите помощ. Усложненията, които могат да възникнат при хора, ухапани от кърлежи са толкова страшни, че е по-добре да сте под лекарско наблюдение, вместо да разчитате на късмет.

В случай, че жертвата е домашно или селско стопанско животно, действайте също така внимателно и отговорно, защото животните могат да станат причина за масова епидемия от Лаймска болест, Марсилска треска или кърлежов енцефалит. След изваждане на кърлежа от тялото на животното, обезателно почистете мястото на ухапването със спирт или специален антисептичен препарат. Наблюдавайте ухапаното място дали продължава да е зачервено, а също и за други симптоми на заболяване в следващите 20-30 дни.

6. Запазете премахнатия кърлеж и го занесете за изследване в Националния център по заразни и паразитни болести в гр. София на бул. Янко Сакъзов 26 или в някоя от службите на РЗИ или в краен случай във ветеринарен кабинет за да се установи дали вредителя е преносител на някоя от опасните зарази.

7. Задължително е опръскването срещу кърлежи на тревните площи, обитавани от хора и домашни любимци да се извършва поне на пролет и на есен, а още по добре и през лятото. Това опръскване се извършва от специализирани ДДД фирми каквато е и Бран Инсект ЕООД, действащи под контрола на здравните власти и службите за санитарен контрол. Гарантираме, че химикалите които използваме за борба с кърлежите не са опасни за хора и домашни животни, но въпреки това не е желателно навлизането в току-що обработени зони до 1 час след третирането.


Още полезна информация от блога

Първа помощ и спешни мерки при ухапване от змия

Първа помощ и спешни мерки при ухапване от змия

23.11.2015
Научете как да избегнете ухапване и как да разберете дали е от отровна змия? Змиите са сред представителите на животинския свят, които будят инстинктивно чувство на страх, отвращение, а в някои случаи дори на ужас. Това се дължи на демонизирането на тези неагресивни влечуги и най-вече на фаталните.....

Виж още

Спешна помощ при ужилване от пчела, оса или стършел

Спешна помощ при ужилване от пчела, оса или стършел

20.11.2015
Защо бързата реакция при ужилване от насекоми е много важна? Ужилването от ципокрили насекоми (оси, пчели, стършели) е безспорно много неприятно и болезнено, но то, също така може да бъде и изключително опасно. В някои случаи това неприятно преживяване може да завърши фатално, затова бързата.....

Виж още

Как да се отървем от хлебарките

Как да се отървем от хлебарките

20.11.2015
Къде грешим, когато опитваме да се справим сами? Живеете в панелен блок и разбира се водите жестока битка с хлебарките от години без да се отървете за дълго от тях. Радвате се на кратки периоди на привиден успех мислейки, че този път вече сте се избавили завинаги от тях, докато някоя прекрасна вечер.....

Виж още