ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как да убиете дървениците и яйцата им с висока или ниска (минусова) температура?

08.09.2017
Убиване на дървеници и яйцата им с температура

Ухапвания от креватни дървеници по ръцете

Статията е актуализирана на 26.11.2021 г.

Ето няколко метода които лесно и бързо всеки може да приложи у дома си, ако е сигурен, че току-що е попаднал на креватни дървеници или по-скоро, че те току-що са достигнали до него. Във всички други случаи не губете време, а смело се обърнете за съвет към някой от специалистите на фирма Бран Инсект ЕООД или поръчайте още сега унищожаване на дървеници за вашето жилище или търговски обект на телефони 0878 20 12 21 и 0888 44 99 49.

А ето и няколко алтернативни възможности за борба с дървеници в домашни условия, чрез различни методи, за които всеки сам преценява и рискува дали да опита или не. Нашата фирма дава гаранция само, когато извършва професионални обработки. Приятно четене.

Изстудяване и дори замразяване

Когато температурата падне под +10 градуса развитието и размножаването на дървениците спира, а ако температурата се задържи под -15 градуса в продължение на около 6 седмици ще убие всички възрастни дървеници. Ето защо ако току-що сте се натъкнали на тези хапещи насекоми може да поставите дрехите си във фризер или хладилник или да ги изнесете на терасата (ако е зима) за да може поне да спрете и забавите временно развитието им, докато повикате унищожители, за да ги изтребят напълно от дома ви.

Изпиране на дрехите и завивките в пералня с топла вода

Друг вариант, който вече със сигурност ги унищожава е да изперете нападнатите от дървеници дрехи на температура от поне 60 градуса за поне 30 минути. Посочената топлина убива както възрастните постелни (креватни) дървеници, така и яйцата им. Може и да обработите дрехите с парочистачка с над 70 градуса температура – колкото по-висока е температурата и по-продължителна е обработката, толкова по-бързо и масово умират насекомите.

Парочистачка срещу дървениците

В борбата с тези пълзящи насекоми можете да използвате и парочистачка, но тя би имала ефект единствено, ако с нея се работи при температура от над 70 градуса. Пръскането против дървеници, чрез пара има краткотраен ефект, но не крие рискове.

Няколко метода и средства да се справите с дървениците, но вече без висока или ниска температура

Белина срещу дървеници- резултати и начин на употреба

Пръскането против дървеници в домашни условия може да бъде извършвано и с белина, или изпирането на дрехите и завивките с белина. Това е удачен метод за дезинфекция, но трябва да се има предвид, че белината не винаги е приложима (не е желателно да бъде използвана за третиране на цветни тъкани) и е силно токсична. За всички методи за убиване на дървеници, които крият рискове за човешкото здраве препоръчваме да използвате професионалните ни ДДД услуги, обвързани със съответните ДДД договори, а ако сте частно жилище или друг частен имот то има опция да се напръска срещу дървеници и без да сключвате ДДД договор. ДДД договорите обаче са задължителни за обществените обекти, като хотели, ресторанти, детски градини, летища и т.н.

Използване на спирт и спиртни разтвори против дървениците

Пръскане против дървеници може да се упражни и с пресипан в пулверизатор спирт или с поставени на няколко места напоени със спирт тампони. Спиртът отблъсква почти всички пълзящи насекоми, но употребата му е опасна за човешкото здраве. Напомняме- доверете се на професионалните ДДД услуги и свързаните с тях ДДД договори, които имат за цел трайно унищожаване на тези и други пълзящи насекоми.

Сода бикарбонат (сода за хляб) против дървеници

Поръсването на сода бикарбонат (известна и като сода за хляб) по леглото и около матрака или накисването на дрехи и материи в разтвор от вода и сода за хляб е изпитан метод не само за дезинфекция, но и за борба с редица пълзящи насекоми. Той не крие рискове за човешкото здраве, но ефектът му е краткотраен и недоказано ефективен. Содата за хляб би отблъснала дървениците, но няма да унищожи трайно популацията им, а това не вярваме да устрои който и да е. 

Важно: Описаните методи за убиване на дървеници понякога са изключителни ефективни, но знайте и не забравяйте, че ако дори една оплодена креватна дървеница остане жива и снесе яйцата си в леглото ви или в някой процеп в пода или стената, то до една седмица популацията ще е достатъчна за да направи цялото ви тяло в пъпки, които в много от случаите са дори болезнени, а ако това продължи повече от 14 дни рискувате да изпитате още по-неприятни неща.  Иначе казано комбинирайте описаните методи с професионално унищожаване на дървениците от ДДД фирма.

А ето малко повече информация и за това какво представляват дървениците и какъв е начина им на живот.

Какво представляват креватните дървеници и яйцата им

  • Креватните дървеници са много дребни паразити, които варират между 0,5 мм до 7 мм. 
  • По размер тези пълзящи насекоми могат да бъдат оприличени на бълхите или въшките, но те нито имат крила, нито могат да скачат.
  • За разлика от бълхите и въшките, дървениците се хранят с кръвта ни само нощно време, а докато извършват тази си дейност могат да надхвърлят размерите си с над 50 %.
  • Предпочитат да живеят в постелките ни, поради което креватните дървеници са известни и като постелни дървеници.

Яйца на дървениците

  • Достигайки своята полова зрялост, една женска дървеница започва да снася около 5 яйца дневно. Това може да не ви изглежда толкова много, но ще добавим, че за целия си жизнен цикъл, женската дървеница ще е снесла вече над 500 яйца.
  • Яйцата на креватните дървеници са с много малки размери и трудно могат да бъдат забелязани с невъоръжено око. Само след по-малко от 1 месец „бебетата“-дървеници вече ще са достигнали полова зрялост и ще са готови да снасят още яйца. А в идеалния случай започват да се размножават на третата седмица.

Размножаване на креватните (постелните) дървеници

Размножаването на креватните (постелните) дървеници става след като мъжката дървеница изхвърли семето си в коремната кухина на женската дървеница. Женската дървеница може да бъде оплождана от няколко „ухажори“, а като прибавим и факта, че оплождането на дървениците се случва без никакво влияние на сезонните промени, то спокойно можем да стигнем до извода, че размножаването на дървениците е много бързо.

Как изглеждат пъпките от дървеници

За да се хранят, креватните дървеници пият кръв от хората, като доказателство за това са пъпките, които оставят по кожата ни. Те изглеждат като бели или червеникави петънца, които после се подуват и започват да ни сърбят. В някои случаи могат да доведат и до алергична реакция на човешкия организъм.

Къде най-често се срещат дървениците вкъщи

Креватните дървеници, обитаващи дома ни, се срещат най-често в леглото, в матрака и по дрехите ни. Не рядко се забелязват зад тапети, в окачен таван и други изолационни плоскости. При завишени популации сме намирали дървеници дори зад окачени по стените картини.

В леглото и други мебели

В леглото креватните дървеници си търсят тайни пролуки и скривалища – най-често в дървените процепи. В тях те прекарват деня, чакайки настъпването на нощта, за да излязат на лов за човешка кръв. Същото важи и за останали мебели, които ползвате за почивка - дивани, фотьойли и други, но все пак леглата са любимите им места където нападат и кръвосмучат.

В матрака

В матрака креватните дървеници също много лесно намират свое убежище. Отново изчакват настъпването на нощта и ни атакуват. Допълваме, че освен нас, могат да атакуват и домашните ни любимци. По-рядко навлизат дълбоко в матрака, но ако матрака е стар или с дупка или ако популацията от дървеници е на повече от 1 месец, то риска се увеличава неимоверно много. 

По дрехите

По дрехите ще е истинска находка от ваша страна, но не е изключение да се натъкнете и там на дървеници. Като цяло обаче те предпочитат да се крият в леглото и в матрака.

При каква температура умират дървениците

Напомняме ви, че креватните дървеници умират при много висока или много ниска (минусова) температура. Това означава, че ако искате да се отървете от тях, трябва или да изперете всички ваши завивки и дрехи на по-висока от 60 градуса температура и то на дълга програма на пералнята, или да ги поставите във фризера си. Все пак това не гарантира, че някъде в помещенията не са останали техни яйца.

В заключение можем да добавим, че борбата с дървениците е една от най-трудната в сравнение с останалите пълзящи насекоми. Дори по-трудна от тази с хлебарките. Основна причина е, че дървениците са сред най-потайните насекоми и за тяхното съществуване се разбира едва когато популацията им е нараснала неимоверно много, а и вече са развили резистентност към много от ползваните в България биоциди. Независимо към коя фирма, предлагаща ДДД услуги, ще се доверите, то обърнете внимание дейността ѝ да е обвързана и с ДДД договори. Така ще си гарантирате, че няма да бъдете излъгани и че фирмата поема сериозно отговорността си спрямо поставените ѝ задачи и че е регистрирана в РЗИ и Министерство за Здравеопазването.

Гарантираме ви, че Бран Инсект е сред лицензираните ДДД фирми в България и че има опит от 2005 година, а дали ще предпочетете нас е въпрос на личен избор. Разбира се, ако изберете нас, не е задължително да сключим ДДД договор за да унищожим креватните дървеници у дома ви, но ще е необходимо да извършим няколко последователни обработки за да гарантираме за оптимална ефективност и дълготрайно действие.

* Доверете се на опита ни срещу над 30 вида вредители, който е от 2005 г. и не се притеснявайте да ни потърсите дори и само за съвет. А ако статията ви се е сторила полезна ще сме ви благодарни да я споделите или да цитирате сайта ни, така повече хора ще се информират за реалните методи за бързо и качествено отстраняването на постелните (креватни) дървеници.

** Ако статията ви е била полезна, моля споделете я от социалните бутони по-долу.


Още полезна информация от блога

Кога и как дървениците се хранят и къде се укриват? - Бран Инсект

Кога и как дървениците се хранят и къде се укриват?

02.03.2022
Подобно на хлебарките, така и дървениците са нежелани обитатели на дома ни. За разлика от първите обаче, тяхното присъствие ни въздейства пряко, защото се хранят с човешка кръв. Наричат се дървеници не защото похапват дървесина, а защото обикновено се крият в нея и всяка нощ излизат, за да утолят.....

Виж още

Борбата с дървеници с помощта на народната медицина.  - Бран Инсект

Борбата с дървеници с помощта на народната медицина.

29.01.2021
Няма как да не сте чували все отнякъде, че борната киселина се справя много ефективно при борба срещу хлебарки и мравки. Да, така е. Изпитано средство от народната медицина, но което няма никакъв ефект срещу креватните дървеници, известни още и като постелни. Защото борната киселина трябва да бъде.....

Виж още

Важна, енциклопедична информация за дървениците - Бран Инсект

Важна, енциклопедична информация за дървениците

18.09.2019
В света има множество видове дървеници, но в случая ни интересуват само 20-те вида които пряко вредят на нас хората и в частност този вид който населява територията на Европа и България. Ето защо ще опишем малко по-детайлно спецификите на обикновената креватна дървеница, чието латинското.....

Виж още