ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Европейска къртица (Talpa europae) - специфики на живот

06.05.2019
Европейска къртица (Talpa europaea) - Бран Инсект

Европейска къртица (Talpa europaea)

Любопитни исторически факти за къртиците

В наши дни изглежда абсурдно, че само допреди няколко десетилетия в някои държави като Великобритания е имало цели ловни дружинки, обединили силите си в борбата срещу къртиците. Те спазвали златното правило, че най-силното оръжие на ловеца е търпението, намирали си удобна позиция и започвали да чакат появата на някоя от подземните животинки. С огромно търпение (понякога по цели часове) и съвсем безшумно, тъй като къртиците усещат всякакви вибрации. Или пък залагали капани, в които да ги приклещят, минавали да ги съберат, убивали ги, след което ги продавали на търговците, които на свой ред правили от пухкавата им черна козина всякакви чантички, портмонета, шалчета, якета, че дори и блузи. Все едно да носите дреха, която да е направена от козината на пор… Но такава била модата. 

Малко повече за европейската къртица (Talpa europaea)

По света има няколко вида различни къртици, които се срещат главно в Европа и в някои азиатски държави. В България най-често срещаният представител на тези подземни дребни бозайници е европейската къртица (Talpa europaea), поради което тук ще ви запознаем със спецификите ѝ на живот.

Европейската къртица, подобно на останалите видове къртици, не обича светлината и предпочита подземното царство. Тя прокопава дълги тунели в търсене на храна, като най-голямо нейно лакомство са червеите. Видите ли къртичини, то значи, че и почвата е пълна с къртичи лакомства- червеи, голи охлюви и всякакви подземни насекоми. Тези животинки прекарват около 4 часа на ден, прокопавайки тунели в търсене на храна. След като я уловят те складират храната за по-сурови дни – най-вече правят това с червеите. След толкова усърден труд идва време и за отмора и следва около 4 часов сън. После започва всичко отново и спокойно можем да кажем, че сред спецификите на живот на европейската къртица спада този ненарушим от нищо ритъм на действие/бездействие, който се спазва почти като по часовник.

Към спецификите ѝ на живот не можем да споменем и че тя никак не е социално животно и в повечето случаи търси компания, само за да се размножи. Женската ражда около 4 малки (само веднъж годишно), за които забравя веднага след като престане да ги кърми. Това причислява тези подземни животинки сред най-известните антисоциални бозайници!

На външен вид европейската къртица не се отличава особено много от своите къртичи събратя, носещи други наименования. Със своите къси и оформени като лопати ръце, с гъстата си черна козина и продълговата муцуна, над която се виждат 2 броя незрящи очи (леко преувеличено, тъй като макар и слабо, тя вижда и на дневна светлина), може да събуди леко отвращение у вас или пък напротив - да я съжалите, тъй като изглежда безпомощна. Няма как да разберете, ако не я видите на живо.

Всъщност къртиците са доста бързи под земята, а над земята придвижването им е доста по-бавно и затруднено, но и много рядко може да видите техни представители да напускат тунелите си. Ако забелязвате обаче отворени дупки в почвата имайте предвид, че проблема ви е най-вероятно със сляпо куче. В редки случаи може да се наблюдава и смесено нападение т.е. от купчинки на къртици с отворени дупки от сляпо куче. Това означава, че всеки от вредителите ползва своя тунелна мрежа, тъй като къртиците не обичат да имат светлина в тунелите си и ако ги оставите отворени или ще се стресират и се скриват надълбоко или след време отиват да затрупат отвора с пръст.


*Ще се радваме да споделите тази статия ако ви се е сторила полезна.Още полезна информация от блога

Как да се справим с мишките вкъщи? - Бран Инсект

Как да се справим с мишките вкъщи?

17.04.2019
Повечето от вас, които са гледали популярното анимационно филмче Том и Джери, най-вероятно все съчувстват на горкото мишле Джери, което е преследвано от котката Том, но все успява по някакъв начин да я надхитри. В реалния живот обаче, мишките нито са толкова хитри, нито толкова симпатични, нито желани.....

Виж още

Видовете плъхове в България - Бран Инсект

Видовете плъхове в България

25.03.2019
Никак не е сложно да се досетите какво се крие зад сложните думи дезинфекция и дезинсекция, използвани редовно от фирмите за борба с вредителите. Какво обаче остава за по-неразбираемата дума дератизация?! Всъщност произходът ѝ е от латинското отрицание des  и rattus, означаващо плъх. Казано по-просто:.....

Виж още

Как да се преборим с дървоядите? - Бран Инсект

Как да се преборим с дървоядите?

12.03.2019
Представете си следната случка: настанили сте се удобно пред камината в стария дървен люлеещ се стол и се готвите да отпиете глътка ароматно червено вино. И изведнъж хоп-озовавате се на земята, защото дървеният стол се счупва и то не защото са му дошли в повече килограмите ви. Или пък сте.....

Виж още