ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как да бъдат защитени насажденията от най-срещаните подземни и надземни вредители?

05.12.2017

Хората, обработващи земята влагат много труд, време и средства, за да отгледат своите растителни земеделски култури. В тяхната работа има много фактори, които могат да унищожат цялата реколта и един от тях са подземните и надземни вредители. Земеделските стопани и градинарите се нуждаят от ефективна защита, с която да опазят подземната и надземна част на своите насаждения.

С кои вредители градинарите и земеделските производители се сблъскват най-често?

Вредителите в почвата, с които най-често се сблъскват земеделците и градинарите са:

Как да защитим насъжденията и земеделските култури от вредители

  • къртица и сляпо куче – това са най-едрите подземни вредители у нас;

  • поповото прасе, което всъщност е вид насекомо;

  • охлювите – те биват градински и голи.

Всеки един от тези нашественици може да нанесе огромни поражения на всяко едно земеделско стопанство, било то нива, овощна градина, оранжерия или зеленчукова плантация.

Характерно за тези вредители е, че проявяват явен афинитет към полезните култури – зеленчуци, зърно и плодове, а това означава, че с тях трябва да се води сериозна битка през всеки активен сезон. За да има успех тази битка, растениевъдите трябва да използват качествени професионални средства, които в същото време да не застрашават качеството на растенията, както и живота и здравето на хората и домашните животни.

Кои са най-изполваните средства за защита от подземните натрапници в земеделски насъждения?

Сред най-използваните средства в земедеските насъждения са отровните примамки, които за съжаление обиват множество редки защитени видове животни (орли, белоглави лешояди, соколи и др. птици) и не дават добри резултати срещу вредители като попово прасе, къртица и сляпо куче. Затова тенденцията е да се прилагат все повече  неотровни продукти - репеленти, на които ще се спрем по-долу, а другите продукти за прогонване на подземни вредители са димките, капаните и електронните ултразвукови устройства.

Всеки един от тези методи за защита от вредните гризачи или насекоми осигурява успех в различна степен. Така например, димките имат силен първоначален ефект, но са краткотрайно решение на проблема, тъй като няма гаранции, че вредителят няма да се върне на същото място скоро, след като е бил прогонен. Електронните ултразвукови устройства са добра алтернатива, но понякога не са евтини и покриват само определен периметър от засегнатата площ. Представете си каква сума трябва да задели един земеделски производител, за да прогони нашественика от обработваната зона, когато стопанството му заема десетки декари площ с насъждения. Капаните пък изискват постоянен мониторинг и преглед къде и дали се е уловил вредител, а това отнема много време и нерви.

Кои са най-съвременните начини за отстраняване на къртици, сляпо куче, попово прасе и други подземни нашественици?

Както уточнихме, препаратите, средствата и методите за борба с подземните и надземни натрапници според нас, а и според Световната здравна организация (СЗО) трябва да бъдат напълно безопасни за всички хора, растения и домашни и горски животни и същевременно абсолютно безкомпромисни срещу нашествениците.

До момента, като много ефективно средство за защита от подземни и надземни нашественици се оказват репелентите. Това са препарати, разработени изцяло на базата на натурални био компоненти. Специфичното при тях е, че те въздействат на подзените натрапници посредством миризмата, която отделят. Тя е обикновено изключително неприятна и отблъсква конкретния вредител на безопасно разстояние, без да му вреди по никакъв начин, но важното е, че са безвредни и за хората и затова са подходящи дори при био земеделието.

Специализираните магазини какъвто е нашия, предлагат съвременни препарати срещу вредни животни и насекоми, които са специално разработени репеленти срещу всеки конкретен вид вредител. Ако например вашата градина или оранжерия е нападната от голи и градински охлюви, можете лесно и бързо да защитите растенията като нанесете от нашия репелент по границите на нападнатото място. Срещу къртиците и пък предлагаме продукт, който може да заложите в дупките им, а също и такъв който се излива върху почвата на тревните площи в двора или върху селскосотпанските насъжденията. В някои случаи еднократни или превантивни обработки защитават земеделската земя през целия активен сезон – от ранна пролет до късна есен след прибиране на реколтата, но понякога се налага репелентът да се подновява периодично.

Съветваме ви, когато нападението от подземни вредители е от дълго времем и популацията им е с висока численост да се извършват периодично повторни обработки, тъй като третирането на открито понякога е зависимо от атмосферните условия и понякога е необходимо да се поднови обработката след всеки проливен дъжд или след продължителни валежи. Все пак следвайте инструкциите от описанията на всеки репелент.

Като цяло, най-голям и комплексен успех в борбата с подземните и надземни вредители ви дават препаратите за отблъскване. Те са и най-достъпни като цена и най-безопасни за хора, животни и околната среда. Борбата с този тип нашественици може да бъде спечелена и то доста интелигентно, но за целта е необходимо да заложите на професионалните средства и продукти и да бъдете постоянни и упорити.

* Ще се радваме, ако сме ви били полезни с информацията в тази статия да я харесате или споделите с приятели за да достигне до повече хора. Ако искате да цитирате текста във ваш сайт, моля само да поставите директен линк или поне да посочите, че е взет от сайта vrediteli.bg. Благодарим ви – вашата подкрепа е ценна за нас.Още полезна информация от блога

Методи за прогонване на сляпо куче - Бран Инсект

Методи за прогонване на сляпо куче

28.05.2019
Сигурно сте присъствали на гледката как баба ви  е застанала в центъра на своята малка зеленчукова градина и цъка ли цъка с език, вперила поглед в поредната къртичина. Или пък на дядо ви, който откровено започва да изрежда всички псувни, които е научил през живота си, след като вижда как под носа му.....

Виж още

Европейска къртица (Talpa europaea) - Бран Инсект

Европейска къртица (Talpa europaea)

06.05.2019
Любопитни исторически факти за къртиците В наши дни изглежда абсурдно, че само допреди няколко десетилетия в някои държави като Великобритания е имало цели ловни дружинки, обединили силите си в борбата срещу къртиците. Те спазвали златното правило, че най-силното оръжие на ловеца е търпението,.....

Виж още