ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Първа помощ и спешни мерки при ухапване от змия

23.11.2015

Научете как да избегнете ухапване и как да разберете дали е от отровна змия?

ухапване от змияЗмиите са сред представителите на животинския свят, които будят инстинктивно чувство на страх, отвращение, а в някои случаи дори на ужас. Това се дължи на демонизирането на тези неагресивни влечуги и най-вече на фаталните последици при ухапване от много отровните видове, за които сме гледали по телевизията. Добрата новина е, че от всички 17 вида змии, срещани някога на територията на България, само 6 от тях се смятат за отровни, но никоя от тях не е достатъчно опасна, за да може да убие здрав човек, потърсил навреме медицинска помощ. Ако обаче човек има проблеми със сърцето или други тежки хронични заболявания, периодът след ухапването може да протече много по-тежко.

Как да избегнем ухапване от змия?

Змиите рядко се приближават до места, обитавани от хора, освен в случаите, когато ловуват или си почиват до някоя пътека, поток и т.н. Наличието на плячка - мишки и плъхове може да ги примами към мазета, хамбари и други стопански постройки, затова е добре да се избавите незабавно от вредните гризачи, за да избегнете присъствието на змия в имота си.

Когато посещавате пусти планински райони, при походи, излети или разходки сред природата, е изключително важно да сте облечени подходящо. Колкото по-малка част от тялото ви е открита, толкова по-добре. Обувките също трябва да бъдат по възможност по-високи, затворени и плътни, за може дори змията да ви захапе - да не може да ги пробие и да достигне до кожата. Добре е разбира се и да са ви удобни за ходене, за да избегнете инциденти, като подхлъзване и падане, в случай че се паникьосате и решите да бягате от внезапно изпречила се на пътя ви змия. Джапанки и отворени чехли са абсолютно забранени при преход в планински и гористи местности.

Трябва да знаете, че влечугите, в това число и отровните змии, са изключително притеснителни същества. Те изпитват много по-голяма неприязън към човешкото присъствие от самите нас към тях и нападат само, когато са лишени от възможност за бягство или са силно стресирани. Ето защо е наложително да не влизате в техния обсег дори по невнимание. Старайте се да вдигате достатъчно шум, за да им дадете възможност да се скрият и винаги оглеждайте внимателно пътеките и преходите, които преминавате, за да не настъпите случайно някоя припичаща се на слънце змия. Тропането с крака също е добър метод да ги прогоните, тъй като те отлично усещат вибрациите на земята.

Как да реагираме при среща със змия?

Ако на пътя ви се изпречи влечуго, което не можете да индентифицирате като опасно или безопасно, е необходимо да запазите хладнокръвие и да не предприемате никакви действия. Дайте възможност на змията да ви забележи и задължително ѝ оставете изход, през който да напусне. В никакъв случай не я плашете, като хвърляте камъни или други предмети, защото това може да я подтикне към нападение и не се втурвайте да бягате, защото по една стръмна, камениста пътека, това може да бъде по-опасно от самото ухапване на влечугото.

Как да разпознаем дали ни е ухапала отровна или неотровна змия?

Ухапването от най-отровните змии у нас - пепелянката и усойницата си проличава по ясно изрезените и симетрично разположени две дупчици, оставени от двата отровни зъба, намиращи се в предната част на устната им кухина (виж снимката в началото на статията). След такова ухапване мястото се подува и става болезнено.

Нахапването от неотровна змия се отличава по дъгообразните белези приличащи на подковка от множество ситни дупчици, което трябва само да ви радва. Това обаче не означава, че не трябва да потърсите медицинска помощ и консултация, тъй като раната може да се инфектира поради ред други причини.

Къде е най-опасно да бъдете ухапани?

Най-опасни са ухапванията от змии в областта на сърцето и врата. Ето защо е нужно да знаете как да действате при ухапване от пепелянка, усойница или друга отровна змия т.е. как да я отстраните безопасно от тялото си, а също и как не трябва да постъпвате за да не усложните ситуацията. Всичко това е описано по-долу в статията.

Как да действаме в случай на ухапване от змия?

Най-важното нещо е никога да не ходите сами в планината или в запустели скалисти местности. Това ви поставя в много опасна ситуация, ако наистина се стигне до ухапване от змия. Малко са тези, които ще запазят сила на духа, за да си окажат сами първа помощ и да се доберат до най-близкия медицински пункт, където да получат адекватна помощ.

Ако се окажете сами при нападение и ухапване, е жизнено важно да огледате влечугото, за да се уверите, че не е от отровните видове. Още по-полезно ще е да я заснемете с апарат или телефон, за да може да я индентифицират в медицинското заведение, което ще посетите.

У нас към момента, регистрираните отровни видове са няколко: пепелянка, усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточел смок, като отново напомняме, че нито една от тях не може да убие възрастен човек в добро физическо състояние. Рискът при деца и хора с остри хронични заболявания обаче е сериозен.

Как да премахнем змията, която ни е захапала?

Добре е ако се наложи да махнете захапала ви змия, да я хванете плътно точно зад главата, така тя няма да може да се завърти, за да ви ухапе повторно и по-лесно ще успеете да я избутате напред, тъй като зъбите ѝ са разположени на контра и в противен случай отстраняването може да създаде допълнителни усложнения.

Какво не бива да правим в никакъв случай при ухапване от отровна змия?

Това, което много хора смятат за правилно е да изсмучат отровата с уста. Забравете филмите за Индиана Джоунс! Това може да бъде опасно и със сигурност не носи никакви ползи. Можете да опитате да изстискате леко ухапаното място, но е важно да го направите още в първите секунди след ухапването.

В никакъв случай не правете разрези с джобно ножче, особено дълбоки. Така можете да засегнете важни кръвоносни съдове и да предизвикате инфекции, които да имат много по-тежки последствия от самата отрова. Стегнатите превръзки тип турникет също не са желателни, защото водят до локализиране на отровата, което може да причини некрози и впоследствие да наложи ампутации.

Мерки за първа помощ при ухапване от отровна змия?

1. Хубаво е ухапания от отровна змия човек да се обездвижи и поразеното мястото също да се обездвижи и дори да му се постави шина т.е. да се шинира, но така, че да не се спира кръвопотока.

2. Важно и полезно ще е да се запише часа, когато е възникнало ухапването.

3. Добра идея са студените превръзки върху мястото на ухапването и сведеното до минимум движение от страна на ухапания.

4. Ако през първите 30-40 минути има резки промени в кръвното, едва тогава е необходимо да се бие серум.

5. Най-добре за пострадалия е да бъде транспортиран в полуседнало положение до най-близкия медицински пункт до 30 минути след ухапването от отровната змия. В болнично заведение е възможно да предпишат диуретици за изхвърляне по естествен път на отровата на змията от тялото на пациента.

Може винаги да потърсите наш специалист за консултация или професионална помощ при нужда от улавяне на змия или лесно и бързо да закупите качествен препарат срещу змии и други влечуги от онлайн магазина ни.

*Ако тази статия ви е била полезна, ще сме ви благодарни да я споделите с приятели, а ако желаете да я цитирате на сайта си, моля само да упоменете, че сте я взели от нас, тъй като този материал е интелектуална собственост на фирма Бран Инсект ЕООД. Благодарим ви за подкрепата и разбирането.


Още полезна информация от блога

Народни методи и средства за борба със змиите  - Бран Инсект

Народни методи и средства за борба със змиите

08.03.2020
От началото на пропукването на пролетта до късна есен ежегодно в България се сблъскваме с проблема от неканените влечуги (змии и гущерчета) в домовете, гаражите, тревните площи, лехите с зеленчуци или около палатките в къмпингите. Ето защо в някои части на България (предимно Варна и Бургас и.....

Виж още

Как и кога се размножават змиите (Яйца и Раждане) - Бран Инсект

Как и кога се размножават змиите (Яйца и Раждане)

17.06.2019
Змиите са от онези природни създания, които напразно са набедени от хората като изключително опасни, зли, противни и агресивни твари. Да, не е желателно да попаднете на анаконда, мамба или тайпан, но и вероятността за подобна среща е изключена, ако не решите да предприемете околосветско.....

Виж още

Основателен ли е страхът ни от змии и други влечуги? - Бран Инсект

Основателен ли е страхът ни от змии и други влечуги?

15.03.2018
Самото споменаване на думите ‘’Змия’’ или ‘’Влечуги’’ предизвиква у повечето от нас неприятно усещане. Докато болшинството хора изпитват предимно неприязън към тези пълзящи животинки, то една не малка част от човечеството страда от съвсем реална и тежка фобия от влечуги, за която често няма.....

Виж още