ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Как да спася чемшира от гъсеници и буболечки?

25.01.2021
Нападение на гъсеници на чемширов молец в храст чемшир - Бран Инсект

Гъсеници на чемширов молец атакуват храст чемшир

Знаете, че чемшира е декоративен храст, който не ражда плодове или зеленчуци. Служи само за красота и нищо повече. За какво тогава ви е притрябвало да се грижите чак толкова за него, камо ли да си задавате въпроса Как да спася чемшира от гъсеници и буболечки?

Но ако сте имали щастието да попаднете в някоя от многобройните старателно поддържани зелени градини из Франция, Англия, Германия или Австрия няма как да не сте се впечатлили от грижливо оформените чемшири - традиция, властваща от векове и показваща аристократизъм. Дали ще са под формата на животни, плодове, зеленчуци, хора, геометрични фигури или цели лабиринти - те направо грабват окото със своята изисканост, изтънченост и всеобхващаща естетика. Истинска наслада за всеки, който ги наблюдава! 

Да, ще е необходимо доста да потренирате, за да превърнете един чемшир в произведение на изкуството, но пък ви уверяваме, че това си струва. Особено ако искате да подбудите завист у вашите съседи по дворно място. Това последното разбира се е шега и не е задължително условия за да обичате красивото в природата.

Преди да тръгнете обаче да експериментирате с форми и с игри на въображението наистина трябва да си зададете въпроса Как мога да спася чемшира от гъсениците на чемшировия молец, тъй като точно ларвите т.е. гъсениците на чемшировата пеперуда са вредители, които са особено опасни за този вид декоративни храсти.

Предлагаме ви 5 начина за да спасите и защитите чемшира от гъсениците на чемшировия молец, а и от други вредители:

1. Най-важното е в момента, в който сте забелязали каквито и да са вредители в чемширите си да вземете незабавно адекватни мерки. Ако все още те не са се превърнали в напаст, то можете ръчно да ги премахнете, особено ако не са увити в плътен пашкул гъсеници. Иначе казано не отлагайте, а действайте още при първата поява на вредители.

2. В случай, че не ви е приятно да хващате гъсениците или други буболечки с ръка, можете да употребите ръкавица. Друг вариант е да използвате силната струя на маркуч, с която ще опадат и увехналите листенца на растението. Можете дори да се доверите и на силата на  прахосмукачката, но за по-високи и обемни храсти от чемшир не е удачен вариант.

3. Срещу възрастните насекоми т.е. молцовата чемширена пеперуда действат добре инсектицидните лампи, които служат за убиване още на комари, мухи и други летящи вредители. Някои от тях не са особено скъпи и понякога вършат добра работа. Те обаче ще унищожат само чемшировата пеперуда и то не цялата популация, а само тези от тях, които бъдат привлечени от инсектицидната лампа. Ларвите т.е. гъсениците на чемшировия молец ще останат незасегнати в този случай.

4. В аграрните аптеки и в специализираните магазини за борба с вредители се предлагат всякакви препарати срещу насекоми и в частност гъсеници. Някои са по-ефективни, други не чак толкова. За съжаление всеки производител или доставчик си хвали неговия продукт и за клиента остава сам да пробва един по един препаратите срещу вредители, докато не забележите от кой точно има най-добър резултат. 

5. С цел да си спестите време, разходки из аграрни аптеки и специализирани магазини, и да не рискувате здравето си, вдишвайки химикали срещу вредители, можете да се обърнете към лицензирана фирма за борба с вредители, каквато е Бран Инсект. Чрез професионална дезинсекция срещу гъсеници, ще можете да си спестите куп грижи, нерви и главоболия около опазването на любимите си чемшири, а и няма да застрашите личното си здраве. 


Още полезна информация от блога

Най-вредните видове гъсеници в България - Бран Инсект

Най-вредните видове гъсеници в България

17.02.2019
За разлика от пеперудите, на чието пърхане се наслаждавате винаги, когато ги видите, гъсениците не са толкова очарователни. Някои от тях дори са ви противни и изпитвате истинска погнуса от тях, макар да знаете, че и те в някакъв момент ще се превърнат в прелестни пеперуди. Може би единствените техни.....

Виж още

Полезна информация при проблеми с гъсеници по неплодни дръвчета - Бран Инсект

Полезна информация при проблеми с гъсеници по неплодни дръвчета

22.03.2018
Няма как да не сте усещали опияняващият аромат на току-що разцъфнал люляк. Или пък да не сте изпитали истинска възхита от уханието на вековна липа. Чисти аромати от природата, които успешно могат да се сравняват с най-шикозните и скъпи френски парфюми. С две основни разлики.  Първите са безплатни,.....

Виж още