ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Молците – натрапник, който трябва да прогонваме без нафталин

16.01.2018

Къде се заселват и крият молците причинявайки най-много неприятности?

Прогонване на хранителни и дрешни молци без нафталин

Малките сиво-кафяви пеперуди притесняват хората основно в жилищни и търговски помещения където се съхраняват дрехи или хранителни продукти. Затова не е учудващо, че този вид насекоми се срещат основно в две разновидности –  дрешен и хранителен молец. Молците могат успешно да направят негодни големи количества хранителни продукти и тъкани, изработени от вълна и памук.

Обичат да се укриват и размножават на тъмни и непроветливи места, като предпочитат дрешници, гардероби и мебели, в които се съхраняват памучни и вълнени тъкани – дрехи, спални постелки, килими, одеяла и др. Методите за борба с тях са достъпни, но за успеха на тази операция е важно да се действа методично, а това означава да се унищожат не само зрелите (летящи) екземпляри, но и техните ларви.

Защо нафталинът не може да ни избави напълно от молците?

Нафталинът със своята специфична остра миризма действа успешно единствено срещу възрастните молцови пеперуди, като ги прогонва далеч от мястото, излъчващо миризмата. Това бабино средство, обаче не може да навреди по никакъв начин на какавидите, ларвите и яйцата, тъй като на този етап от своето развитие, насекомите не разполагат с обонятелни органи.

Освен нафталина има и други отблъскващи природни или фабрично произведени средства, но те отново са напълно безполезни за унищожаване на цялата популация. Това, че ще прогоните големите екземпляри не ви лишава от присъствието на ларвите, които много скоро ще започнат да летят и да се хранят с всичко, което им попадне.

Важно: Нещо изключително важно, което трябва да знаете е, че нафталина е много опасен, вредни са дори и изпаренията му, а особено в затворени пространства. Има регистрирани достатъчно брой случаи за натравяния с нафталин дори на малки деца. Освен всичко това нафталина притежава изключително отблъскваща дори хората миризма и определено не е разумен и безопасен метод за справяне с молците.

Мерки за прогонване и намаляване на числеността на дрешни молци.

Мерките, които трябва да вземете преди да използвате прогонващи средства срещу дрешните молци са основно механични. Задължително е да почистите основно всички места, на които съхранявате текстилни или вълнени тъкани, като извадите всяко одеяло, перде, покривка, дреха или килим и го изтупате старателно на открито.

След като изтупате внимателно и усърдно всяка вълнена или памучна материя, яйцата ще изпаднат и ще загинат. Допълнителна мярка, която трябва да вземете срещу дълбоко скрити в материите ларви е продължителното проветряване на всички тъкани. Най-добре е да ги оставите да се проветряват и пекат на слънце в продължение на поне 10 часа. Ларвите живеят на тъмни, влажни и бедни на кислород места, затова чистият въздух и слънчевите лъчи са пагубни за тях.

След като проветрите и почистите тъканите от молцовите яйца, можете да ги приберете и тогава да ги защитите от ново нападение, като използвате готови продукти, предлагани в търговската мрежа или естествени средства за отблъскване на молци – такива са ореховите и тютюневи листа, лавандулата и кедровите иглички.

Имайте предвид, че натуралните средства ще действат отблъскващо на насекомите само докато отделят етеричните масла, на които се дължи техния силен естествен аромат. След това, тези растителни средства ще станат не само неефективни, но и ще се превърнат в допълнителна храна за летящите нападатели. Подновявайте на всеки 6 месеца растенията, които използвате срещу дрешния молец. Съществуват и качествени препарати срещу молци, а също и електронни лампи за унищожаването им.

Първоначални похвати за защита от хранителен молец в жилища или търговски обекти?

Хранителната молцова пеперуда е опасен вредител, особено на места, където се съхраняват и продават хранителни продукти. Любимо лакомство на този вид кафяви пеперуди са зърнените храни, като най-често ги внасяме в дома си или търговския обект, укрити в пакети с ориз, бобови култури, царевично и бяло брашно.

Ако сте собственик на търговски обект и установите, че голяма част от този вид хранителни продукти са нападнати от хранителен молец, ще се наложи да унищожите цялата налична стока, след което е задължително да използвате услугите на ДДД фирма, за да обработи помещенията срещу евентуално останали екземпляри и ларви. Това ще ви коства не малко средства, но със сигурност ще научите ценен урок – никога не купувайте стари и залежали стоки от слабо познати производители.

Ако сте внесли в дома си пакет с храна, в която сте открили кафяви пеперуди, в никакъв случай не консумирайте тази храна. Дори да сте открили само един екземпляр, вероятността сред останалата част от храната да има незабележими ларви е голяма, а вие не искате да ги поглъщате, нали? Веднага изхвърлете целия пакет извън дома – по възможност в контейнера за отпадък.

* Статията е интелектуална собственост на Бран Инсект ЕООД, затова ако желаете да ползвате информацията, моля само да поставите линк към сайта ни или пък да споменете като източник фирмата ни. Благодарим ви и дано сте намерили нещо полезно.



Още полезна информация от блога

Билките отблъскващи и прогонващи молците - Бран Инсект

Билките отблъскващи и прогонващи молците

06.12.2018
Съзирайки някоя цветна пърхаща пеперуда около вас, няма ли да ви се прииска и вие да можете да се реете толкова безгрижно като нея? За съжаление не всички летящи насекоми са толкова красиви или пък предизвикващи нашето възхищение. Гледката на един реещ се молец из вече направените на дупки ваши дрехи.....

Виж още