0

Какво е нужно да знаем за бълхите

23.07.2015

У нас се срещат около 100 вида бълхи, въпреки че в целия свят съществуват около 1500. Всички те са кръвосмучещи насекоми, паразитиращи върху животни с постоянна телесна температура - сред тях е разбира се и човекът.

снимка на бълхаБълхите, както някои други видове насекоми преминават няколко фази на развитие, докато стигнат фазата на възрастно насекомо. В много случаи те се развъждат директно в козината на някои домашни животни, а в други развитието им протича в жилищните помещения, като това става най-често в пукнатините на пода, в меките подови настилки, под стари багажи или върху дрехи, които сме захвърлили небрежно.

Когато бълхите станат постоянен обитател на едно жилище, това може да бъде изключително опасно. Бълхите, както всички кръвопиещи паразити са преносители на сериозни инфекциозни заболявания, сред които чума, петнист тиф, туларемия, листериоза и дори антракс. Всяко от тези заболявания води до летален изход или трайно увреждане, затова бълхите трябва да бъдат незабавно и качествено обезвреждани.

С какви средства да се отървем от бълхите?

На първо място е важно да обезпаразитяваме редовно домашните любимци и стопанските животни, защото най-често те са преносителите на бълхи в жилищните помещения. Дори когато едно животно се отглежда извън жилището, то е опасен преносител, тъй като бълхата е изключително подвижна и може да се пренесе от козината на животното до дрехите на човека, без той дори да забележи. По този начин внасянето на бълхата в дома е сигурно, а размножаването и до сериозна популация е въпрос на кратко време.

В случай, че не отглеждате животни, трябва да бъдете нащрек ако Вашите съседи имат такива. За бълхата големите разстояния не представляват пречка и ако у съседите има бълхи, то обезателно ще ги има и у Вас.

Редовното почистване е едно от най-добрите средства за борба с бълхите. Тъй като в домашна среда бълхите обитават подовите настилки, дамаските на мебелите и дрехите в гардеробите, е важно да се погрижите, като ги почиствате редовно и качествено. Изсмукването с прахосмукачка е достатъчно ефективно и напълно способно да отстрани дори ларвите, загнездили се в килимите и мокетите, затова не си спестявайте тази манипулация.

В търговската мрежа се предлагат достатъчно средства за борба с бълхите - тези досадни кръвопийци. Някои средства са ефективни, а други не особено, тъй като повечето вредители се приспособяват по-лесно към масово използваните препарати отколкото към професионалните такива. Затова е добре, преди да предприемете решителни действия да се консултирате с компетентен специалист или още по-добре - да го наемете сам да разреши проблема.


Още полезна информация от блога

Методи за премахване на хлебарки

Методи за премахване на хлебарки

27.02.2014
Сигурно сте се запитвали как и дали въобще човек може сам да се справи и да унищожи напълно хлебарките, без чужда помощ и без да закупува препарати от аптеката? В тази статия ще ви опишем няколко естесвени метода и съвета за премахване на хлебарките по естествен начин, които ако ви се експериментира.....

Виж още

Методи за премахване на мишки

Методи за премахване на мишки

27.02.2014
Често появата на мишки в дома или на работното място е съпътствана освен с техни изпражнения и с редица други по-тежки проблеми, като унищожаване на обзавеждането, увреждане на стени и предмети в дома, прегризване на кабели и електрическа инсталация. Освен това повечето гризачи, както и някои.....

Виж още

Риск при използване на спрей срещу комари

Риск при използване на спрей срещу комари

27.02.2014
Комарите наред с хлебарките и кърлежите са сред най-досадните и понякога изключително трудни за унищожаване вредители. Те са в състояние напълно да нарушът спокойния ви сън, вечерята на открито и дори цялата ваканция. Освен, че оставят сърбящи пъпчици по кожата, неприятните насекоми могат да.....

Виж още