ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Кои опасни болести и зарази кърлежите предават на хората?

22.05.2018
Лаймска болест или борелиоза

Лаймска болест или борелиоза

Дори да харесвате повечето природни създания, включително и страшните вредители, изключваме възможността да се зарадвате на появата на пасищни кърлежи. Сред всички познати ни акари, те са вероятно най-опасни за хората, защото водят до предаване на изключително тежки и опасни болести и зарази. Макар да се наричат пасищни, не си мислете, че не можете да ги срещнете и в градска среда. Заразяването, което предават кърлежите, често е предизвикано от техни представители, които си падат по по-енергичния начин на живот в големите градове. Не вилнеят по барове и дискотеки, но обитават паркове и градинки. Ако не могат веднага да стигнат до Вас, то си набелязват Вашия нищо неподозиращ домашен любимец. И точно тези страшни акари могат да причинят много здравословни бели. 

Лаймска болест  или борелиоза

Лаймската болест винаги се свързва с пасищните кърлежи, тъй като около 25 % от тях я предават на своята жертва. Това е и най-често срещаната и трудно лечима сред опасните болести и зарази, предавани от пасищните кърлежи. Наричана е и борелиоза. Дори и след приложението на антибиотици, тя е трудно лечима, като в крайната си фаза може да доведе до менингит, енцефалия и парализа. А пасищните кръвопийци в България са истински спецове в тази насока и често пренасят и предават Лаймска болест.

Марсилска треска, позната и като Средиземноморска треска

Марсилска треска

Марсилска треска

Марсилската треска я пренасят предимно кучешките кърлежи. Тя започва с леко зачервяване на мястото на което се е настанил натрапника, но след време се стига до обрив по цялото тяло. Включително длани и пети. Към симптомите може да добавите и главоболие, гадене, висока температура. Съвсем буквално се чувствате като парцал. Това, което ще Ви спаси, е лечение с антибиотици, но предписани само от компетентен доктор. След като успеете да преодолеете марсилската треска е почти сигурно, че ще сте получили доживотен имунитет. Но и цял живот ще внимавате да не са Ви нападнали отново тези опасни акари.

Ку-треска

Ето затова се казва, че прясното мляко се консумира само след термична обработка. Заразяването с Ку-треска става най-често чрез млякото на селскостопанските животни. А ролята на пасищните кърлежи е, че поддържат огъня за разпространението на подобни страшни болести и зарази. При заразяването с Ку-треска хората усещат подобни на грип симптоми, които могат да преминат и в пневмония.

Кримска треска

И тук заразяването отново става, чрез болни кърлежи или акари, както Ви е по-удобно да ги наричате. Но точно те пренасят Кримската треска. Тя е изключително трудно лечима, често и с фатален край. Гарантирано е, че ще Ви осигури престой в някое инфекциозно отделение. Радвайте се, че макар и сред най-опасните и страшни заболявания, пренасяни от пасищните кърлежи, тя се среща много рядко.

Хеморагична треска

Макар и малките кръвопийци също да водят до сдобиване с хеморагична треска, по-виновати са гризачите. Мишки и плъхове.

Кърлежов енцефалит

Енцефалитът е заразно заболяване, което засяга предимно нервната система. А се нарича кърлежов енцефалит, защото се предава главно от кърлежите. Логично.


*Моля не подценявайте кърлежите, те заедно със стършелите са най-смъртоносните насекоми в България и ежегодно отнемат човешки животи. Ако искате да информирате и други хора за опасностите от тези инсекти може да споделите статията, а ако желаете да я цитирате само ще ви помолим да поставите линк към сайта ни.Още полезна информация от блога

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

Какво е анафилактичен шок и как да го предотвратим?

14.05.2018
С цел да си придават важност или пък интелектуален вид, много българи започват да използват чужди думи или фрази. За предпочитане английски. Нали уж искаме да стигнем американците, както пееше Т. Колев.  Събитието става хепънинг, а изтриването е делийтване. Странна работа по отношение на подобни.....

Виж още

Най-красивите вредители в света и у нас

Най-красивите вредители в света и у нас

09.05.2018
Трудно бихте си представили, че можем да съзираме каквато и да е красота в хлебарки, дървеници, дървояди, кърлежи, бълхи и всякакви акари. Но за вредители могат да бъдат приемани и птици, кучета и котки. Не като домашни любимци, естествено. Птици, съсипващи реколтата. Улични кучета и котки. Първите.....

Виж още

Лекарство за хлебарки?

Лекарство за хлебарки?

30.04.2018
Може би сте си задавали въпроса има ли някакво изпитано лекарство за хлебарки, но всъщност това е малко подвеждащо. Затова е важно да се знае, че лекарства срещу хлебарки няма, но има редица методи за отблъскването им и най-вече за изтребването на тези гнусни гадинки.  Реално има и такива хора,.....

Виж още