ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Кои опасни болести и зарази кърлежите предават на хората?

22.05.2018
Лаймска болест или борелиоза - Бран Инсект

Лаймска болест или борелиоза

Дори да харесвате повечето природни създания, включително и страшните вредители, изключваме възможността да се зарадвате на появата на пасищни кърлежи. Сред всички познати ни акари, те са вероятно най-опасни за хората, защото водят до предаване на изключително тежки и опасни болести и зарази. Макар да се наричат пасищни, не си мислете, че не можете да ги срещнете и в градска среда. Заразяването, което предават кърлежите, често е предизвикано от техни представители, които си падат по по-енергичния начин на живот в големите градове. Не вилнеят по барове и дискотеки, но обитават паркове и градинки. Ако не могат веднага да стигнат до Вас, то си набелязват Вашия нищо неподозиращ домашен любимец. И точно тези страшни акари могат да причинят много здравословни бели. 

Лаймска болест  или борелиоза

Лаймската болест винаги се свързва с пасищните кърлежи, тъй като около 25 % от тях я предават на своята жертва. Това е и най-често срещаната и трудно лечима сред опасните болести и зарази, предавани от пасищните кърлежи. Наричана е и борелиоза. Дори и след приложението на антибиотици, тя е трудно лечима, като в крайната си фаза може да доведе до менингит, енцефалия и парализа. А пасищните кръвопийци в България са истински спецове в тази насока и често пренасят и предават Лаймска болест.

Марсилска треска, позната и като Средиземноморска треска

Марсилска треска

Марсилска треска

Марсилската треска я пренасят предимно кучешките кърлежи. Тя започва с леко зачервяване на мястото на което се е настанил натрапника, но след време се стига до обрив по цялото тяло. Включително длани и пети. Към симптомите може да добавите и главоболие, гадене, висока температура. Съвсем буквално се чувствате като парцал. Това, което ще Ви спаси, е лечение с антибиотици, но предписани само от компетентен доктор. След като успеете да преодолеете марсилската треска е почти сигурно, че ще сте получили доживотен имунитет. Но и цял живот ще внимавате да не са Ви нападнали отново тези опасни акари.

Ку-треска

Ето затова се казва, че прясното мляко се консумира само след термична обработка. Заразяването с Ку-треска става най-често чрез млякото на селскостопанските животни. А ролята на пасищните кърлежи е, че поддържат огъня за разпространението на подобни страшни болести и зарази. При заразяването с Ку-треска хората усещат подобни на грип симптоми, които могат да преминат и в пневмония.

Кримска треска

И тук заразяването отново става, чрез болни кърлежи или акари, както Ви е по-удобно да ги наричате. Но точно те пренасят Кримската треска. Тя е изключително трудно лечима, често и с фатален край. Гарантирано е, че ще Ви осигури престой в някое инфекциозно отделение. Радвайте се, че макар и сред най-опасните и страшни заболявания, пренасяни от пасищните кърлежи, тя се среща много рядко.

Хеморагична треска

Макар и малките кръвопийци също да водят до сдобиване с хеморагична треска, по-виновати са гризачите. Мишки и плъхове.

Кърлежов енцефалит

Енцефалитът е заразно заболяване, което засяга предимно нервната система. А се нарича кърлежов енцефалит, защото се предава главно от кърлежите. Логично.


*Моля не подценявайте кърлежите, те заедно със стършелите са най-смъртоносните насекоми в България и ежегодно отнемат човешки животи. Ако искате да информирате и други хора за опасностите от тези инсекти може да споделите статията, а ако желаете да я цитирате само ще ви помолим да поставите линк към сайта ни.Още полезна информация от блога

Иксодови кърлежи - Бран Инсект

Иксодови кърлежи

06.10.2019
Всички кърлежи спадат към групата на паякообразните или по-точно към акарите, но те имат и някои различия помежду си. Иксодовите кърлежи обаче, които принадлежат към групата на твърдите кърлежи (заради твърдата си обвивка), се считат за едни от най-опасните поради факта, че разпространяват много.....

Виж още

Хеморагична треска - Бран Инсект

Хеморагична треска

20.01.2019
Понятието хеморагична треска е общо за няколко вида треска, които се причиняват от различни видове вируси. Общото между всички тях са проявяващите се симптоми, както и характерните кръвоизливи, които се наблюдават по цялото човешко тяло. Вирусите, които са причина да заболеете, не се предават.....

Виж още

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит) - Бран Инсект

Кърлежов енцефалит (менингоенцефалит)

22.12.2018
За щастие в България заболяването, известно като кърлежов енцефалит, е малко познато и рядко срещано. Но тъй като вече можем да пътуваме навсякъде из Европа, е добре да знаете, че на Стария континент всяка година са регистрирани по около 6000 случая на хора, заразени с тази предавана предимно от.....

Виж още