ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Най-опасните видове стършели в България и света

05.02.2019
Европейски стършел - Бран Инсект

Европейски стършел - населява и България

Стършелите са онези жилещи насекоми, които на външен вид приличат доста на осите и пчелите, но са с по-големи размери от тях и с доста по-различни интереси и привички. По света има около 25 вида такива насекоми, но в България е най-разпространен Европейският стършел. По-долу в статията ни няма да се спираме на абсолютно всички видове стършели, а само на най-опасните им представители у нас и в света.

При необходимост от обработка срещу стършели може да се свържете с наш експерт на 0878 20 12 21 и 0888 44 99 49.

Защо трябва да внимаваме със стършелите и ужилването от тях?


На фона на останалите видове стършели, Европейският стършел не е толкова агресивен, стига да се вземе предвид, че като цяло стършелите са насекоми, с които не трябва да се закачате. Всеки стършел подобно на осите може да жили многократно. Може би знаете, че ужилването от стършел е сред най-опасните и е изключително болезнено. Ужилването може дадоведе до анафилактичен шок, тъй като отровата в жилата им е така да се кажетоксична и дори понякога смъртоносна за алергичните към нея хора.

По принцип не се хранят с човешки останки от храна и напитки и не налитат насладко, за разлика от осите, но понякога нападат сочни пържолки или други месести изкушения – все пак рядко, но се случва. Живеят сред природата, където създават свои гнезда, не търсят контакт с хората и е малко вероятно да попаднете на тях. Изключение правят обаче планините и поляните и винаги, ако планирате излет сред природата, бъдете нащрек. Не бърникайте по хралупи и се вглеждайте внимателно къде стъпвате. Много често те строят гнездата си именно сред изоставени леговища на диви животни или гризачи или пък в кората на някое дърво. Ако случайно попаднете на техен дом не се опитвайте да се спасявате с резки движения. Просто отстъпете назад и се надявайте да не са ви усетили.

Както всички останали видове стършели, така и европейските стършели стават много агресивни, ако се почувстват застрашени. Чрез своите феромони те набързо ще предупредят за надвисналата над тях заплаха всички свои роднини и съседи, които ще се устремят към вас, за да ви нападнат.

Кои са опасните видове стършели в света?


Гигантски японски стършел и гнездото му

Гигантски японски стършел и гнездото му

В началото споменахме, че в България можете да попаднете само на Европейски стършел, но това не е съвсем така, най-вече поради добрата стара приказка, че винаги има по някоя отклонила се от ятото птичка. Така например през 2014 г. из медийното пространство започна да се разпространява новината, че на Балканите, в това число и в България, са срещнати черни стършели, познати и като стършели-убийци. Всъщност черните стършели са сред най-опасните видове стършели, които по принцип всяват ужас предимно в Азиатските държави и Латинска Америка.  Но явно има и някои объркани екземпляри, които са решили да видят какво се случва и на Балканите.

Благата вест е, че все още в България не сме попадали на азиатския гигант, познат и като японски стършел или гигантска пчела-врабче. Този вид също попада сред най-опасните видове стършели, които са в състояние да убиват и якове. Можем само да стискаме палци тези подобни на врабчета стършели да не решат, че искат да стават членове на Европейския Съюз и да продължават да си живеят далеч от родината ни.

Как може да си разрешите проблема с опасните жилещи насекоми без да рискувате здравето си?


При гнездо на стършел на вилата, терасата, в двора или където и да е не се колебайте да ни потърсите за унищожаването им. В Бран Инсект имаме дългогодишен опит с тези опасни жилещи насекоми и не ви съветваме да ги подценявате.

Внимание: хората алергични към ужилване от оса, много често са алергични и към ужилване от стършел. А ето и наша статия за осите в България.

При нужда от унищожаване на стършели може да се свържете с наш екип на 0878 20 12 21 или 0888 44 99 49.

* Aко сме ви били полезни, моля споделете тази статия с приятели. Благодарим ви. 


Още полезна информация от блога

Защо стършелът е по-опасен от осата и пчелата? - Бран Инсект

Защо стършелът е по-опасен от осата и пчелата?

17.08.2018
Съвсем логично е да не сте симпатизанти на жилещи насекоми като пчели, оси и стършели. Изпитвате страх от ужилването им. Напълно разбираемо. Но все пак, може би от всички споменати насекоми, притежаващи жило, най- миловидно изглеждащи са пчелите. Те произвеждат мед, който освен че е вкусен е и  сред.....

Виж още