ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

10 изумителни неща, които не знаете за хлебарките

12.03.2014
10 изумителни неща, които не знаете за хлебарките - Бран Инсект

Неприятни, отблъскващи, загадъчни, интересни или опасни вредители? За хлебарката, за разлика от повечето други неприятели може да се каже и напише много. В следващите редове ще прочетете едни от най-изумителните неща, които доказват още повече уникалността на това насекомо пред останалите.

1. През 2007г. японски учени установили, че хлебарките имат памет, позволяваща им да формират павлови рефлекси.Те обучили насекомите да отделят повече слюнка в отговор на неутрални дразнители, подобно на руския учен Павлов при опита му с кучета преди близо век. Формирането на такива рефлекси изисква памет, способности за обучение, умения, свързани с разузнаването. Отделянето на този вид слюнка предварително е доказан още при хора, кучета, маймуни и други бозайници.

2. Хлебарките могат да живеят в продължение на седмици без глава. Благодарение на отворената кръвоносна система, както и факта, че те дишат през малки отвори с всяка част от тялото си, насекомите не са зависими от главата или устата си, за да дишат. Въпреки това хлебарката умира поради липсата на уста и настъпилата дехидратация.

3. Хлебарка може да задържи дъха си за 40 минути и дори да оцелее под вода в продължение на половин час. Тази практика им помага и за регулиране загубата на вода.

4. Хлебарките могат да се движат със скорост до три мили в час, което означава, че могат да разпространят микробите и бактериите в целия дом много бързо.

5. Изумителните насекоми могат да засекат промените в атмосферното налягане и по този начин инстинктивно разбират кога предстои тежка буря, за да намерят подходящо скривалище.

6. През нощта хлебарките могат да "нападат" хората. Докато спят, насекомите консумират протеинови вещества като вежди и нокти.

7. Хлебарките имат шест крака и поне 18 колене. Върху краката им са разположени множество косми, които им дават чувство за допир.

8. Само след едно чифтосване, някои женски могат да останат бременни за цял живот.

9. Рефлексите на хлебарките са в пъти по-бързи от тези на хората. Почти невъзможно е да уловите движеща се хлебарка.

10. Този вид насекоми са способни да разпознават отделните членове на семейството, благодарение на отличителните им миризми.


Още полезна информация от блога

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия? - Бран Инсект

Инсектофобия, ентомофобия или насекомофобия?

16.04.2018
Дори и да се правите на Супермен пред останалите хора, е почти сигурно, че и Вие страдате от някаква фобия. Изпитвате от нещо страх и уплаха. Клаустрофобия, при която се паникьосвате от затворени пространства. Агорафобия, при  която се паникьосвате от отворени пространства. Акрофобия, изразяваща се.....

Виж още