ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

10 изумителни неща, които не знаете за хлебарките

12.03.2014
10 изумителни неща, които не знаете за хлебарките

Неприятни, отблъскващи, загадъчни, интересни или опасни вредители? За хлебарката, за разлика от повечето други неприятели може да се каже и напише много. В следващите редове ще прочетете едни от най-изумителните неща, които доказват още повече уникалността на това насекомо пред останалите.

1. През 2007г. японски учени установили, че хлебарките имат памет, позволяваща им да формират павлови рефлекси.Те обучили насекомите да отделят повече слюнка в отговор на неутрални дразнители, подобно на руския учен Павлов при опита му с кучета преди близо век. Формирането на такива рефлекси изисква памет, способности за обучение, умения, свързани с разузнаването. Отделянето на този вид слюнка предварително е доказан още при хора, кучета, маймуни и други бозайници.

2. Хлебарките могат да живеят в продължение на седмици без глава. Благодарение на отворената кръвоносна система, както и факта, че те дишат през малки отвори с всяка част от тялото си, насекомите не са зависими от главата или устата си, за да дишат. Въпреки това хлебарката умира поради липсата на уста и настъпилата дехидратация.

3. Хлебарка може да задържи дъха си за 40 минути и дори да оцелее под вода в продължение на половин час. Тази практика им помага и за регулиране загубата на вода.

4. Хлебарките могат да се движат със скорост до три мили в час, което означава, че могат да разпространят микробите и бактериите в целия дом много бързо.

5. Изумителните насекоми могат да засекат промените в атмосферното налягане и по този начин инстинктивно разбират кога предстои тежка буря, за да намерят подходящо скривалище.

6. През нощта хлебарките могат да "нападат" хората. Докато спят, насекомите консумират протеинови вещества като вежди и нокти.

7. Хлебарките имат шест крака и поне 18 колене. Върху краката им са разположени множество косми, които им дават чувство за допир.

8. Само след едно чифтосване, някои женски могат да останат бременни за цял живот.

9. Рефлексите на хлебарките са в пъти по-бързи от тези на хората. Почти невъзможно е да уловите движеща се хлебарка.

10. Този вид насекоми са способни да разпознават отделните членове на семейството, благодарение на отличителните им миризми.


Още полезна информация от блога

Арахнофобия или страхът от паяци

Арахнофобия или страхът от паяци

11.03.2014
Арахнофобията е една от десетте най-често срещани фобии в цял свят. Девет от десет жени се отвращават от паяци, докато само 1/10 от мъжкото население страда от арахнофобия. Според някои твърдения страхът от тези насекоми е естествена част от нашата еволюция. В Африка хората изпитват ужас от големи.....

Виж още

Какви опасности крият кърлежите

Какви опасности крият кърлежите

10.03.2014
Колко опасни могат да бъдат кърлежите и акарите? Има множество неприятни насекоми като например бълхите, хлебарките и дървениците, но най-опасни за хората са кърлежите, защото те могат да пренасят заболявания като Ку треска, Лаймска болест, Туларемия и много други. Болестите се причиняват от.....

Виж още

Риск при използване на спрей срещу комари

Риск при използване на спрей срещу комари

09.03.2014
Комарите наред с хлебарките и кърлежите са сред най-досадните и понякога изключително трудни за унищожаване вредители. Те са в състояние напълно да нарушът спокойния ви сън, вечерята на открито и дори цялата ваканция. Освен, че оставят сърбящи пъпчици по кожата, неприятните насекоми могат да.....

Виж още