ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Защо стършелът е по-опасен от осата и пчелата?

17.08.2018
Стършел - Бран Инсект

Стършел

Съвсем логично е да не сте симпатизанти на жилещи насекоми като пчели, оси и стършели. Изпитвате страх от ужилването им. Напълно разбираемо. Но все пак, може би от всички споменати насекоми, притежаващи жило, най- миловидно изглеждащи са пчелите. Те произвеждат мед, който освен че е вкусен е и  сред най-ефикасните природни антибиотици. А и сте чували, че дори и да ви ужили пчела и забие жилото си във вашата кожа, тя ще умре. Каквато и болка да усещате, все пак ще знаете, че на света има и справедливост. Няма да мислите за отмъщение и няма да хукнете с някой вестник да я гоните, изливайки своята ярост и вероятно куп ругатни по нея. Тя сама ще умре. Задължително е обаче да извадите забилото се във вас жило.

Горе-долу това за производителките на мед. И те могат да са много опасни, особено за алергични хора. Възможно е дори ужилването да е смъртоносно, ако не се вземат адекватни мерки и то веднага, но ползата от присъствието на тези жилещи насекоми е неоспоримо. Не ги закачайте и най-вероятно няма да ви нападнат.

При стършелите и осите обаче ситуацията е съвсем различна. И от тях има полза, въпреки че не произвеждат мед. Те са вредители, които се борят срещу редица селскостопански вредители. Направо започват да се облизват, ако мернат някоя гъсеница или паяк. И бързо ви отървават от тяхното присъствие.

Ужилване от стършел

Ужилване от стършел

Но защо стършелът е по-опасен от осата и от всички останали жилещи насекоми? Освен, че е изключително агресивен, в неговото жило се съдържа изключително опасен секрет, който може да е смъртоносен за хората. Дори и в България има немалко регистрирани подобни случаи, последният за който сме информирани бе през лятото на 2017 г. на плаж Силистар. А в Япония всяка година от смъртоносното жило на този летящ дявол умират между 30 и 50 души. 

В жилото на стършелите се съдържа голямо количество ацетилхолин - вещество, известно като невротрансмитер. Секретите, които попадат в човешката кожа при ужилването водят до токсично-алергична проява, изразяваща се в нарушения в сърдечния ритъм. Все едно получавате удар. А това са признаците на анафилактичен (алергичен) шок

Осата също има подобен секрет и той е не по-малко опасен, но съдържанието в него на ацетилхолин, не е толкова високо.  Също така, за разлика от ужилването от пчели, тези жилещи насекоми могат и да хапят. Като едновременно с това и забиват жилото си нееднократно в кожата ви. Затова и осите са изключително опасен и смъртоносен летящ вредител. 

При положение, че не искате да разбирате доколко може той да са смъртоносни жилещите насекоми, винаги носете в себе си т.н. писалки против ужилване или инжекция с адреналин (най-често урбазон). Не чакайте да видите дали ще получите анафилактичен шок, защото може да е късно. Бийте си я възможно най-скоро и викайте Бърза помощ.

* Тази статия може да спаси човешки живот, затова свободно може да я споделяте където пожелаете.


Още полезна информация от блога

Най-опасните зарази и болести, пренасяни от кучета - Бран Инсект

Най-опасните зарази и болести, пренасяни от кучета

06.08.2018
Според писмените свидетелства се знае, че кучета са отглеждани от хората поради различни причини над 15 хилядолетия. Днес ги отглеждаме като домашни любимци, споделяйки изцяло  мисълта, че те са най-добрият приятел на човека. Това обаче е валидно единствено когато ги възприемаме като домашни.....

Виж още

Важно за конската муха – овод или щръклица - Бран Инсект

Важно за конската муха – овод или щръклица

03.08.2018
Чували ли сте популярните български фрази  Нахален като конска муха , Не се дръж като конска муха или пък Не се увирай като конска муха под опашка? Ако някой Ви каже нещо подобно направо си плюйте на петите (също известна българска фраза), защото това означава, че сте прекалено нахални, досадни,.....

Виж още

Божи кравички или горски дървеници? - Бран Инсект

Божи кравички или горски дървеници?

25.07.2018
Няма как да не сте чували или срещали някъде понятието „божи кравички“ или "великденчета", както и е почти невъзможно да не сте се натъквали на тях. Не говорим за някакви спуснати от небето малки крави или за животни излизащи по Великден из улиците, а за дребни червенички насекоми с черни точици по.....

Виж още