ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Защо стършелът е по-опасен от осата и пчелата?

17.08.2018
Стършел - Бран Инсект

Стършел

Съвсем логично е да не сте симпатизанти на жилещи насекоми като пчели, оси и стършели. Изпитвате страх от ужилването им. Напълно разбираемо. Но все пак, може би от всички споменати насекоми, притежаващи жило, най- миловидно изглеждащи са пчелите. Те произвеждат мед, който освен че е вкусен е и  сред най-ефикасните природни антибиотици. А и сте чували, че дори и да ви ужили пчела и забие жилото си във вашата кожа, тя ще умре. Каквато и болка да усещате, все пак ще знаете, че на света има и справедливост. Няма да мислите за отмъщение и няма да хукнете с някой вестник да я гоните, изливайки своята ярост и вероятно куп ругатни по нея. Тя сама ще умре. Задължително е обаче да извадите забилото се във вас жило.

Горе-долу това за производителките на мед. И те могат да са много опасни, особено за алергични хора. Възможно е дори ужилването да е смъртоносно, ако не се вземат адекватни мерки и то веднага, но ползата от присъствието на тези жилещи насекоми е неоспоримо. Не ги закачайте и най-вероятно няма да ви нападнат.

При стършелите и осите обаче ситуацията е съвсем различна. И от тях има полза, въпреки че не произвеждат мед. Те са вредители, които се борят срещу редица селскостопански вредители. Направо започват да се облизват, ако мернат някоя гъсеница или паяк. И бързо ви отървават от тяхното присъствие.

Ужилване от стършел

Ужилване от стършел

Но защо стършелът е по-опасен от осата и от всички останали жилещи насекоми? Освен, че е изключително агресивен, в неговото жило се съдържа изключително опасен секрет, който може да е смъртоносен за хората. Дори и в България има немалко регистрирани подобни случаи, последният за който сме информирани бе през лятото на 2017 г. на плаж Силистар. А в Япония всяка година от смъртоносното жило на този летящ дявол умират между 30 и 50 души. 

В жилото на стършелите се съдържа голямо количество ацетилхолин - вещество, известно като невротрансмитер. Секретите, които попадат в човешката кожа при ужилването водят до токсично-алергична проява, изразяваща се в нарушения в сърдечния ритъм. Все едно получавате удар. А това са признаците на анафилактичен (алергичен) шок

Осата също има подобен секрет и той е не по-малко опасен, но съдържанието в него на ацетилхолин, не е толкова високо.  Също така, за разлика от ужилването от пчели, тези жилещи насекоми могат и да хапят. Като едновременно с това и забиват жилото си нееднократно в кожата ви. Затова и осите са изключително опасен и смъртоносен летящ вредител. 

При положение, че не искате да разбирате доколко може той да са смъртоносни жилещите насекоми, винаги носете в себе си т.н. писалки против ужилване или инжекция с адреналин (най-често урбазон). Не чакайте да видите дали ще получите анафилактичен шок, защото може да е късно. Бийте си я възможно най-скоро и викайте Бърза помощ.

* Тази статия може да спаси човешки живот, затова свободно може да я споделяте където пожелаете.


Още полезна информация от блога

Видовете стършели в България и света - Бран Инсект

Видовете стършели в България и света

05.02.2019
Стършелите са онези жилещи насекоми, които на външен вид приличат доста на осите и пчелите, но са с по-големи размери от тях и с доста по-различни интереси и привички. По света има около 25 вида такива насекоми, но в България е най-разпространен Европейският стършел. По-долу в статията ни няма да се.....

Виж още