ПРОДУКТА НЕ Е НАЛИЧЕН В МОМЕНТА


Попитайте наш консултант за алтернатива


0

Най-опасните зарази и болести, пренасяни от кучета

06.08.2018

Според писмените свидетелства се знае, че кучета са отглеждани от хората поради различни причини над 15 хилядолетия. Днес ги отглеждаме като домашни любимци, споделяйки изцяло  мисълта, че те са най-добрият приятел на човека. Това обаче е валидно единствено когато ги възприемаме като домашни любимци. Грижим се за тях, поставяме им всички необходими ваксини и редовно ги водим на профилактични прегледи при ветеринар. Изобщо ги обгрижваме и стопанисваме по-добре отколкото недвижимата си собственост. Обичаме ги и сме доволни, че те нямат способността да са досадни като някои нареждащи тъщи или свекърви.

Ако сте добър стопанин на четирикракия си любимец, чудесно. И бихте се възмутили, ако споделим твърдението, че тези любимци могат да бъдат косвено и вредители пренасяйки редица опасни болести и зарази. Да, не стига, че в Азия ги ядат, а сега и вредители?!

Уточнението е, че има и бездомни кучета, както и безотговорни стопани на такива домашни любимци. А колкото и да са симпатични, лаещите животинки могат да се превърнат в генератори на редица здравословни проблеми. Представяме Ви само малка част от тях.

Бясно куче

Бясно куче

Бяс

Само се сетете за филма Баскервилското куче по романа на Артър Конан Дойл. Горе-долу така би изглеждало всяко животно, обхванато от бяс. Но сред най-сериозните преносители на тази опасна болест у хората са именно лаещите животинки. За тях тя е сред най-страшните вирусни болести, за която няма лек. Налага се приспиването им. За Вас остава по най-бързият начин да се отправите към някоя по-голяма болница за пълни изследвания с цел елиминиране на възможността да сте се сдобили с бяс. Което, за Ваше успокоение, е възможно само ако сте били надрани или изпохапани от болно от бяс куче.

Тения

Кучешката тения е сред изключително опасните паразитните болести, а вашият домашен любимец може да е неин преносител. Симптомите при хората започват с кашлица, стягане и болки в дясната част на ребрата. Може да се образуват кисти, ако бъде засегнат и черния дроб. А ако не се повлияете от медикаментозно лечение, се налага то да премине в оперативно.

Ваксинирано куче

Ваксинирано куче

Болести и зарази причинени от бълхи и кърлежи по кучетата

Бълхите не са чак толкова страшни, но могат да доведат до вероятността да изглеждате като маймуна в очите на околните. Защото техните ухапвания непрекъснато ще ви сърбят и ще ви карат да се пощите.  Могат да доведат и до по-опасни алергични реакции като дерматит. Кърлежите обаче са не просто страшни. Те са страшилища, а преносителят им може да е вашето любимо куче. Чували сте за Лаймската болест. Но надали знаете, че кърлежите могат да доведат и до опасни заболявания като Ку треска, Марсилска треска и др.

Казано накратко за да избегнете всякакви зарази, пренасяни от четирикракия Ви любимец, независимо дали той е куче или котка, се грижете наистина добре за него. И в никакъв случай не го събирайте с улични себеподобни, които могат да му довлекат куп зарази и болести.

* Бъдете внимателни при контакт с бездомни кучета и ако сте научили нещо полезно моля лайкнете статията, защото вашата подкрепа е ценна за нас.


Още полезна информация от блога

Кои опасни болести и зарази кърлежите предават на хората?

Кои опасни болести и зарази кърлежите предават на хората?

22.05.2018
Дори да харесвате повечето природни създания, включително и страшните вредители, изключваме възможността да се зарадвате на появата на пасищни кърлежи. Сред всички познати ни акари, те са вероятно най-опасни за хората, защото водят до предаване на изключително тежки и опасни болести и зарази. Макар.....

Виж още

Вечната битка между човека и хлебарката

Вечната битка между човека и хлебарката

21.07.2015
Вечната война между хората и хлебарките Хлебарката обитава нашата планета много преди нас - хората. Тя вероятно ще продължи да живее и след нашата гибел, след като е факт, че може да издържи на всякакви екологични и метеорологични катаклизми, с изключение единствено на арктически студ. На Земята има.....

Виж още

Кои са отровните видове змии в България?

Кои са отровните видове змии в България?

17.01.2017
За написването на тази статия ни помогна Марко Иванов - биолог по образование и херпетолог по призвание, а също и неговия колега Любен Домозетски. Те любезно ни предоставиха и няколко уникални снимки направени от тях на терен, при срещи с най-отровните и опасни видове змии в България. В статията се.....

Виж още